Racuchy z kefiru

Chcesz przygotować dzieciom na kolację racuszki, ale z przerażeniem stwierdzasz, że zabrakło ci mleka? Spokojnie, wybawimy cię z opresji! Teraz do przyrządzenia pysznych racuszków wystarczy najzwyklejszy kefir. Gwarantujemy, że będą równie smaczne, jak te z babcinego przepisu.

Są pyszne!
Są pyszne! 123RF/PICSEL

Wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, a potem połącz je z resztą składników. Dodaj: kefir, jajka, cukier oraz sól. Do masy możesz dołożyć również dwie łyżki otrębów pszennych bądź żytnich. Pamiętaj jednak, że idealne ciasto powinno mieć gładką konsystencję, przypominającą bitą śmietanę.

Następnie na patelni z rozgrzanym wcześniej olejem, formuj łyżką drobne placuszki. Smaż je z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Tak przyrządzone racuchy na koniec posyp cukrem pudrem, cukrem wanilinowym bądź cynamonem. Milusińscy będą zachwyceni!

Jak zrobić racuchy z jabłkami?Interia Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas