Reklama

Reklama

Racuchy z kefiru

Chcesz przygotować dzieciom na kolację racuszki, ale z przerażeniem stwierdzasz, że zabrakło ci mleka? Spokojnie, wybawimy cię z opresji! Teraz do przyrządzenia pysznych racuszków wystarczy najzwyklejszy kefir. Gwarantujemy, że będą równie smaczne, jak te z babcinego przepisu.

Składniki

  • 200 g mąki razowej lub pszennej,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 140 ml kefiru lub maślanki,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu lub 2 łyżeczki cukru pudru lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, a potem połącz je z resztą składników. Dodaj: kefir, jajka, cukier oraz sól. Do masy możesz dołożyć również dwie łyżki otrębów pszennych bądź żytnich. Pamiętaj jednak, że idealne ciasto powinno mieć gładką konsystencję, przypominającą bitą śmietanę.

Reklama

Następnie na patelni z rozgrzanym wcześniej olejem, formuj łyżką drobne placuszki. Smaż je z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Tak przyrządzone racuchy na koniec posyp cukrem pudrem, cukrem wanilinowym bądź cynamonem. Milusińscy będą zachwyceni!


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje