Reklama

Reklama

Racuchy z kefiru

Chcesz przygotować dzieciom na kolację racuszki, ale z przerażeniem stwierdzasz, że zabrakło ci mleka? Spokojnie, wybawimy cię z opresji! Teraz do przyrządzenia pysznych racuszków wystarczy najzwyklejszy kefir. Gwarantujemy, że będą równie smaczne, jak te z babcinego przepisu.

Składniki

  • 200 g mąki razowej lub pszennej,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 140 ml kefiru lub maślanki,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu lub 2 łyżeczki cukru pudru lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, a potem połącz je z resztą składników. Dodaj: kefir, jajka, cukier oraz sól. Do masy możesz dołożyć również dwie łyżki otrębów pszennych bądź żytnich. Pamiętaj jednak, że idealne ciasto powinno mieć gładką konsystencję, przypominającą bitą śmietanę.

Następnie na patelni z rozgrzanym wcześniej olejem, formuj łyżką drobne placuszki. Smaż je z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Tak przyrządzone racuchy na koniec posyp cukrem pudrem, cukrem wanilinowym bądź cynamonem. Milusińscy będą zachwyceni!

Reklama


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje