Racuchy z pieczonym kurczakiem
Do ich przygotowania możesz wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- mały por
- 20 dag pieczonego kurczaka
- 10 dag bekonu
- 4 jajka
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej
- 2 małe ząbki czosnku
- sól, pieprz mielony
- kminek
- olej do smażenia placków
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszoruj. Gotuj w posolonej wodzie w mundurkach około 20 minut. Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach.
Por oczyść, dokładnie opłucz, pokrój w kosteczkę. Pieczone mięso kurczaka oraz bekon pokrój na niewielkie kawałeczki. Por z bekonem zrumień na łyżce rozgrzanego oleju. Podlej kilkoma łyżkami wody.
Duś pod przykryciem około 5 minut i dodaj do ziemniaków. Dołóż także kawałeczki kurczaka. Masę wystudź. Wymieszaj z jajkami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i kukurydzą. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.
Na patelni rozgrzewaj po 2 łyżki oleju. Kładź małe porcje ciasta. Formuj owalne racuchy. Usmaż ok. 18 placków. Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku, od razu podawaj.
Pieczonego kurczaka oraz boczek możesz zastąpić 3–4 parówkami pokrojonymi w kosteczkę.