Racuchy z wiórkami kokosowymi
Dla wielu łasuchów racuchy to ulubiona potrawa z dzieciństwa. Odrobina wiórków kokosowych pozwoli odkryć ich smak na nowo.
Składniki:
- 5-6 szklanek mąki
- 4 jajka
- 3-4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- sól
- 6 dag drożdży
- jabłka
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- olej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jedną szklankę letniego mleka wymieszaj z drożdżami i cukrem. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość, dodaj mąkę, jajka, resztę mleka i szczyptę soli, wyrabiaj ok. 15 min. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę jabłka. Odstaw do wyrośnięcia.
Olej rozgrzej na patelni, łyżką włóż porcje ciasto. Usmaż z obydwu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz. Racuchy posyp cukrem pudrem.