Reklama

Reklama

Racuszki drożdżowe

Składniki na 2-3 porcje: 2 szklanki mąki pszennej, 3 jajka (w temperaturze pokojowej), 1 i 1/4 szklanki mleka, 2-3 łyżki miękkiego masła (lub margaryny), 2/3 szklanki cukru, 5 dag świeżych drożdży (lub 25 g suchych), szczypta soli, 4-5 łyżek oleju do smażenia, 1 słoiczek ulubionych powideł, konfitur lub dżemu do przybrania.

Jajka umyć, rozbić, utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Drożdże pokruszyć, rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować.

Reklama

Mąkę przesiać, dodać do niej utarte jajka, wyrośnięte drożdże z mlekiem i roztopione, ale nie gorące masło. Dokładnie wszystko wyrobić i odstawić raz jeszcze do wyrośnięcia.

Racuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać na ciepło z powidłami.

Dowiedz się więcej na temat: placki | przepisy | kuchnia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje