Racuszki piwne z jabłkami
Zaskakujący dodatek piwa sprawi, że racuszki będą bardziej puszyste!
Składniki:
Ciasto:
- 17 dag mąki pszennej
- szklanka mleka
- ½ szklanki jasnego piwa
- jajko
- 2 dag drożdży
- 2½ dag cukru pudru
Nadzienie:
- 4-5 jabłek
- 3½ dag cukru pudru
- kieliszek rumu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z mlekiem, dodaj piwo, żółtko i drożdże rozprowadzone w łyżce ciepłego mleka. Wyrób gładkie ciasto, odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny do wyrośnięcia. Białko ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj dwie łyżki cukru pudru. Delikatnie wymieszaj z ciastem.
Przygotuj nadzienie: umyj jabłka, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry grubości 1 cm. Oprósz dwiema do trzech łyżek cukru pudru i skrop rumem. Na rozgrzany olej kładź krążki jabłek maczane w cieście. Smaż z obu stron na rumiano. Wyjmij, osącz z tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza