Racuszki śniadaniowe

Wytrawne śniadania z dużą ilością białka to energetyczny kopniak z samego rana. Warto spróbować, zwłaszcza propozycji tak smakowitych, jak nasze racuszki z boczkiem.

Zasmakują każdemu miłośnikowi solidnych posiłków
Zasmakują każdemu miłośnikowi solidnych posiłków123RF/PICSEL

Lekko podgrzewamy mleko, przelewamy je do szklanki. Wsypujemy cukier, dokładamy i drożdże oraz łyżkę mąki, mieszamy trzonkiem drewnianej łyżki, odstawiamy na kilka minut.

Powstały rozczyn wlewamy do miski, gdzie dosypujemy resztę mąki, boczek pokrojony w małą kostkę i wbijamy jajko. Całość lekko solimy, wyrabiamy ciasto. Zakrywamy miskę z wyrobionym ciastem czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Odrywamy kawałki ciasta i smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe posypujemy startym serem i uzupełniamy o szynkę pokrojoną w paseczki.

Trzy kroki do cery idealnej
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas