Racuszki z jabłkami
Z dodatkiem otrębów owsianych.
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 szklanka zsiadłego mleka np. OSM Krasnystaw
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki otrąb owsianych
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy zsiadłe mleko i mieszamy. Powstałą masę łączymy z otrębami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz solą.
2. Na samym końcu dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Tak przygotowane ciasto smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po wystudzeniu racuchy można posypać cukrem pudrem.
Na racuszki zapraszają przedstawiciele Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie.
Materiał prasowy "Doceń polskie".