Wsyp do miseczki i wymieszaj. Błyszcząca tafla smakowicie okryje świąteczne wypieki

Domowy lukier to idealna polewa do babki wielkanocnej
Domowy lukier to idealna polewa do babki wielkanocnej123RF/PICSEL

Lukrowe dekoracje

Biały lukier na ciasto - tradycyjny przepis

  • pączkami,
  • babeczkami,
  • pierniczkami,
  • ciasteczkami,
  • drożdżowymi bułeczkami.
Domowy lukier zawsze wyjdzie idealny, jeśli zastosujemy się do prostych wskazówek
Domowy lukier zawsze wyjdzie idealny, jeśli zastosujemy się do prostych wskazówek123RF/PICSEL
  • 200 g cukru pudru
  • 4-5 łyżek wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
  1. Zaczynamy od przesiania przez sitko cukru pudru do czystej miseczki. Ważne, by pozbawić główny składnik grudek.
  2. Do cukru stopniowo dolewamy wodę, cały czas mieszając i starając się rozcierać zbierające się w miseczce grudki.
  3. Miksturę dodatkowo wzbogacamy o łyżkę soku z cytrusów i ponownie mieszamy. Jeśli konsystencja wyjdzie zbyt rzadka, możemy dosypać jeszcze odrobinę cukru pudru.
  4. Jaki powinien być idealny lukier? Upragniony efekt uzyskamy, jeśli polewa zacznie spływać jednolitym strumieniem z łyżeczki.

Jak przechowywać lukier?

Zmysłowe smaki: Lukier plastycznyZmysłowe smakiInteria.tv