Wsyp do miseczki i wymieszaj. Błyszcząca tafla smakowicie okryje świąteczne wypieki
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Domowy lukier to podstawowa dekoracja własnoręcznie przygotowanych wypieków. W Tłusty Czwartek jest niezbędna do pączków, w Święta Bożego Narodzenia gładko pokrywa apetyczne pierniki, a w czasie Wielkanocy strumieniami spływa z wyrośniętych babek drożdżowych lub piaskowych. Sekret tego słodkiego dodatku tkwi w prostocie i właściwym połączeniu zaledwie dwóch lub trzech składników. Już teraz sprawdź, jak zrobić obłędny lukier.
Lukrowe dekoracje
Za pomocą lukru w prosty sposób jesteśmy w stanie dodać uroku wypiekom oraz ukryć mankamenty, jakie mogły pojawić się na ich powierzchniach. Wierzchy oblane solidną warstwą lukru prezentują się elegancko, a dodatkowo stanowią bazę do dalszego ozdabiania, np. owocami, wiórkami kokosowymi, kandyzowaną skórką owocową czy jadalnymi płatkami kwiatów.
Zbyt rzadki, matowy i ekspresowo spływający z wypieków lukier to koszmar osób początkujących. Wystarczy jednak trzymać się prostych proporcji, by zawsze wychodził doskonale. Jakich produktów potrzebujemy, by przygotować tradycyjny i najprostszy lukier? Przedstawiamy najlepszy i sprawdzony przepis, który na stałe wpisze się w domową książkę kucharską.
Sprawdź: Jak przygotować lukier?
Biały lukier na ciasto - tradycyjny przepis
Słodki oraz idealnie błyszczący lukier to jedna z najprostszych polew, którą bez trudu wykorzystamy do ozdabiania domowych wypieków. Świetnie komponuje się m.in. z:
- pączkami,
- babeczkami,
- pierniczkami,
- ciasteczkami,
- drożdżowymi bułeczkami.
Wiemy już, do czego wykorzystać lukier. Przejdźmy zatem do szybkiego wykonania prostej i niezwykle smacznej polewy.
Składniki na lukier
- 200 g cukru pudru
- 4-5 łyżek wody
- 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
Przygotowanie lukru
- Zaczynamy od przesiania przez sitko cukru pudru do czystej miseczki. Ważne, by pozbawić główny składnik grudek.
- Do cukru stopniowo dolewamy wodę, cały czas mieszając i starając się rozcierać zbierające się w miseczce grudki.
- Miksturę dodatkowo wzbogacamy o łyżkę soku z cytrusów i ponownie mieszamy. Jeśli konsystencja wyjdzie zbyt rzadka, możemy dosypać jeszcze odrobinę cukru pudru.
- Jaki powinien być idealny lukier? Upragniony efekt uzyskamy, jeśli polewa zacznie spływać jednolitym strumieniem z łyżeczki.
Jak przechowywać lukier?
Doświadczeni cukiernicy doradzają, by wykorzystać lukier od razu po przygotowaniu. Jeśli pozostawimy go na kilka kolejnych dni, zauważymy, że stopniowo wyparowuje z niego woda. Tym samym zacznie robić się coraz gęstszy, aż w końcu całkowicie zastygnie. W takiej formie nie będzie nadawał się już do ozdabiania ciast czy ciasteczek.
Istnieje prosty sposób, który może przedłużyć trwałość domowego lukru. Nadmiar możemy przełożyć do woreczka strunowego i przechowywać w chłodzie lodówki przez ok. 2 tygodnie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by schować słodką polewę do zamrażalnika, w którym przetrwa nawet kilka miesięcy. Przed planowanym dekorowaniem wystarczy wyciągnąć lukier na blat kuchenny, pozostawić do nabrania temperatury pokojowej i dolać odrobinę gorącej wody.
Sprawdź również: