Wsyp do miseczki i wymieszaj. Błyszcząca tafla smakowicie okryje świąteczne wypieki

Domowy lukier to podstawowa dekoracja własnoręcznie przygotowanych wypieków. W Tłusty Czwartek jest niezbędna do pączków, w Święta Bożego Narodzenia gładko pokrywa apetyczne pierniki, a w czasie Wielkanocy strumieniami spływa z wyrośniętych babek drożdżowych lub piaskowych. Sekret tego słodkiego dodatku tkwi w prostocie i właściwym połączeniu zaledwie dwóch lub trzech składników. Już teraz sprawdź, jak zrobić obłędny lukier.

Domowy lukier to idealna polewa do babki wielkanocnej
Domowy lukier to idealna polewa do babki wielkanocnej123RF/PICSEL

Lukrowe dekoracje

Za pomocą lukru w prosty sposób jesteśmy w stanie dodać uroku wypiekom oraz ukryć mankamenty, jakie mogły pojawić się na ich powierzchniach. Wierzchy oblane solidną warstwą lukru prezentują się elegancko, a dodatkowo stanowią bazę do dalszego ozdabiania, np. owocami, wiórkami kokosowymi, kandyzowaną skórką owocową czy jadalnymi płatkami kwiatów.

Zbyt rzadki, matowy i ekspresowo spływający z wypieków lukier to koszmar osób początkujących. Wystarczy jednak trzymać się prostych proporcji, by zawsze wychodził doskonale. Jakich produktów potrzebujemy, by przygotować tradycyjny i najprostszy lukier? Przedstawiamy najlepszy i sprawdzony przepis, który na stałe wpisze się w domową książkę kucharską.

Biały lukier na ciasto - tradycyjny przepis

Słodki oraz idealnie błyszczący lukier to jedna z najprostszych polew, którą bez trudu wykorzystamy do ozdabiania domowych wypieków. Świetnie komponuje się m.in. z:

  • pączkami,
  • babeczkami,
  • pierniczkami,
  • ciasteczkami,
  • drożdżowymi bułeczkami.

Wiemy już, do czego wykorzystać lukier. Przejdźmy zatem do szybkiego wykonania prostej i niezwykle smacznej polewy.

Domowy lukier zawsze wyjdzie idealny, jeśli zastosujemy się do prostych wskazówek
Domowy lukier zawsze wyjdzie idealny, jeśli zastosujemy się do prostych wskazówek123RF/PICSEL

Składniki na lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 4-5 łyżek wody
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy

Przygotowanie lukru

  1. Zaczynamy od przesiania przez sitko cukru pudru do czystej miseczki. Ważne, by pozbawić główny składnik grudek.
  2. Do cukru stopniowo dolewamy wodę, cały czas mieszając i starając się rozcierać zbierające się w miseczce grudki.
  3. Miksturę dodatkowo wzbogacamy o łyżkę soku z cytrusów i ponownie mieszamy. Jeśli konsystencja wyjdzie zbyt rzadka, możemy dosypać jeszcze odrobinę cukru pudru.
  4. Jaki powinien być idealny lukier? Upragniony efekt uzyskamy, jeśli polewa zacznie spływać jednolitym strumieniem z łyżeczki.

Jak przechowywać lukier?

Doświadczeni cukiernicy doradzają, by wykorzystać lukier od razu po przygotowaniu. Jeśli pozostawimy go na kilka kolejnych dni, zauważymy, że stopniowo wyparowuje z niego woda. Tym samym zacznie robić się coraz gęstszy, aż w końcu całkowicie zastygnie. W takiej formie nie będzie nadawał się już do ozdabiania ciast czy ciasteczek.

Istnieje prosty sposób, który może przedłużyć trwałość domowego lukru. Nadmiar możemy przełożyć do woreczka strunowego i przechowywać w chłodzie lodówki przez ok. 2 tygodnie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by schować słodką polewę do zamrażalnika, w którym przetrwa nawet kilka miesięcy. Przed planowanym dekorowaniem wystarczy wyciągnąć lukier na blat kuchenny, pozostawić do nabrania temperatury pokojowej i dolać odrobinę gorącej wody.

Zmysłowe smaki: Lukier plastycznyInteria.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas