Wsyp do miseczki i wymieszaj. Błyszcząca tafla smakowicie okryje świąteczne wypieki

Domowy lukier to idealna polewa do babki wielkanocnej
Domowy lukier to idealna polewa do babki wielkanocnej123RF/PICSEL

Lukrowe dekoracje

Zobacz również:

    Biały lukier na ciasto - tradycyjny przepis

    • pączkami,
    • babeczkami,
    • pierniczkami,
    • ciasteczkami,
    • drożdżowymi bułeczkami.
    Domowy lukier zawsze wyjdzie idealny, jeśli zastosujemy się do prostych wskazówek
    Domowy lukier zawsze wyjdzie idealny, jeśli zastosujemy się do prostych wskazówek123RF/PICSEL
    • 200 g cukru pudru
    • 4-5 łyżek wody
    • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
    1. Zaczynamy od przesiania przez sitko cukru pudru do czystej miseczki. Ważne, by pozbawić główny składnik grudek.
    2. Do cukru stopniowo dolewamy wodę, cały czas mieszając i starając się rozcierać zbierające się w miseczce grudki.
    3. Miksturę dodatkowo wzbogacamy o łyżkę soku z cytrusów i ponownie mieszamy. Jeśli konsystencja wyjdzie zbyt rzadka, możemy dosypać jeszcze odrobinę cukru pudru.
    4. Jaki powinien być idealny lukier? Upragniony efekt uzyskamy, jeśli polewa zacznie spływać jednolitym strumieniem z łyżeczki.

    Jak przechowywać lukier?

    Zmysłowe smaki: Lukier plastycznyZmysłowe smakiInteria.tv