Rarytas na infekcje i obniżoną odporność. Przepis na słodki syrop z kwiatów czarnego bzu

Przełom maja i czerwca to odpowiedni moment na uzupełnienie spiżarnianych zapasów o sezonowe smakołyki. Jednym z cenniejszych przetworów możliwych do przygotowania o tej porze roku jest syrop z kwiatów czarnego bzu. Domowa mikstura będzie niezastąpiona, kiedy nadejdzie wzmożony sezon uporczywych infekcji. Jak przygotować wyśmienity syrop z kwiatów czarnego bzu? Podpowiadamy.

Jak przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu?
Jak przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu?123RF/PICSEL

  • Czarny bez (Sambucus nigra) należy do rodziny przewiertnicowatych. Rośnie dziko nie tylko na terenie Polski, ale także w Azji, Ameryce oraz Afryce.
  • Roślina pokrywa się białymi kwiatami w maju i czerwcu, a w terminie od sierpnia do października trwa owocowanie. Niewielkie owoce z wyglądu przypominają nieco jarzębinę.
  • Świeże kwiaty czarnego bzu są niezdatne do spożycia. Zawierają w sobie prunazyny oraz sambunigryny - dwa szkodliwe związki, działające drażniąco na układ pokarmowy.

Właściwości syropu z czarnego bzu

Przygotowany w domowej kuchni syrop z kwiatów czarnego bzu znalazł swoje zastosowanie przede wszystkim w naturalnym wspomaganiu leczenia przeziębienia, grypy oraz innych infekcji górnych dróg oddechowych. Przeprowadzone badania dowiodły, że zebrane kwiaty mają silne właściwości moczopędne, ułatwiające odkrztuszanie oraz detoksykujące. Już jedna łyżeczka dziennie przyczynia się do obniżenia zbyt wysokiego ciśnienia oraz poziomu cukru we krwi. Włączając go do codziennej profilaktyki, szybko zauważymy pobudzenie krążenia. Na bazie licznych obserwacji naukowcy doszli do wniosku, że stosowanie syropu z kwiatów czarnego bzu podczas grypy skraca jej przebieg nawet o 4 dni.

Moc mikstury kryje się w głównym składniku, czyli kwiatach, które są źródłem antyoksydantów. To właśnie przeciwutleniacze wspomagają organizm w walce z chorobą, a także działają jak naturalna tarcza ochronna dla układu odpornościowego. Syrop z kwiatów czarnego bzu jest prawdziwą bombą flawonoidów, fitosteroli, witaminy C oraz potasu. Tak bogata mieszanka przekłada się na silne działanie w przypadku uporczywego i nawracającego kaszlu, a także wzmożonych stanach osłabienia. Dietetycy polecają go także na problemy z przemianą materii.

Jak poprawnie zbierać kwiaty?

Do przygotowania syropu z czarnego bzu zbieramy jedynie w pełni rozwinięte kwiaty
Do przygotowania syropu z czarnego bzu zbieramy jedynie w pełni rozwinięte kwiaty123RF/PICSEL

Odpowiednią porą, by wybrać się na zbiory kwiatów czarnego bzu, są końcówka maja oraz początek czerwca. Niezwykle ważna jest także okolica, w której wyrastają rośliny. Bardzo istotne będzie zbieranie wyłącznie w miejscach oddalonych od zabudowań miejskich oraz często uczęszczanych dróg. Takie środowisko wiąże się z nagromadzeniem toksyn oraz zanieczyszczeń.

Kolejnym ważnym aspektem w zbieraniu kwiatów czarnego bzu jest wybór odpowiedniego dnia. Osoby od lat zajmujące się wytwarzaniem syropu w domu doradzają, by zrobić to w słoneczny dzień. Dlaczego bezchmurne niebo i brak deszczu są tak ważne? Cały smak kwiatów czarnego bzu ukrywa się w pyłku, który pod wpływem wody mógłby szybko zostać zmyty. Z tego powodu nie doradza się także opłukiwania zebranych kwiatów.

Pamiętajmy również o tym, że przygotowywanie przetworu powinno odbyć się w tym samym dniu, kiedy zebraliśmy główny składnik. Podczas wyprawy sięgajmy jedynie po białe oraz w pełni rozwinięte kwiaty. Niedojrzałe charakteryzują się nieprzyjemnie gorzkim posmakiem. Nie próbujmy jeść zebranych części rośliny na surowo, gdyż znajdują się w nich szkodliwe substancje. Poddanie kwiatów obróbce termicznej sprawia, że pozbywamy się zagrożenia.

Domowy syrop z kwiatów czarnego bzu - przepis

Syrop z czarnego bzu można pić nierozcieńczony, w formie lemoniady lub jako dodatek do herbaty
Syrop z czarnego bzu można pić nierozcieńczony, w formie lemoniady lub jako dodatek do herbaty123RF/PICSEL

Nietypowy, ale wyjątkowo pyszny smak oraz liczne działania prozdrowotne to dwa główne powody, dla których warto przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu w domu. Roślina traktowana jest nie tylko jako fenomen zdrowotny, ale także odkrycie kulinarne. W zapas syropu powinny zaopatrzyć się osoby ze skłonnościami do nawracających infekcji, by wzmacniać organizm od środka.

Składniki:

  • 20 w pełni rozwiniętych i dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1 litr przefiltrowanej wody
  • 1 kg białego cukru
  • świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

  1. Kwiaty czarnego bzu rozkładamy na białym ręczniku papierowym, a następnie dokładnie przeglądamy. Usuwamy z nich wszystkie zanieczyszczenia i niewielkie robaczki.
  2. Od grubych łodyg odcinamy drobne gałązki z kwiatami i umieszczamy w czystym garnku. W osobnym naczyniu zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryn.
  3. Gorącym syropem zalewamy kwiaty w drugim garnku, dokładnie mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  4. Wystudzoną miksturę umieszczamy w lodówce lub chłodnym i zaciemnionym pomieszczeniu na ok. 3-4 dni pamiętając o tym, by raz dziennie zamieszać.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu syrop przecedzamy przez pieluchę tetrową, ponownie zagotowujemy i wlewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Dokładnie zakręcamy, a następnie ustawiamy do góry dnem.
  6. Syrop z kwiatów czarnego bzu przechowujemy w piwnicy lub spiżarni przez 6-12 miesięcy. Po otwarciu należy trzymać go w lodówce.

Wykorzystanie odżywczej mikstury

Gotowy syrop z kwiatów czarnego bzu możemy dodać do herbaty lub rozmieszać z wodą
Gotowy syrop z kwiatów czarnego bzu możemy dodać do herbaty lub rozmieszać z wodą123RF/PICSEL

Jednym z popularniejszych zastosowań kwiatów czarnego bzu jest dodanie go bezpośrednio do ciepłej herbaty lub rozcieńczanie z wodą. Warto stosować go nie tylko w okresie wzmożonych infekcji i osłabienia organizmu, ale także włączyć do codziennej diety.

W przypadku nasilonych objawów przeziębienia lub grypy zaleca się przyjmowanie maksymalnie 3-4 łyżeczek dziennie. Syrop ma właściwości wykrztuśne, dlatego lepiej nie zażywać go tuż przed snem. Charakterystyczny i nieco słodki smak napoju dodatkowo podkręcimy świeżymi owocami oraz listkami mięty. Produkt sprawdzi się jako zamiennik słodzików, a także dodatek do kremów, lodów, naleśników oraz innych deserów.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas