Rarytas na infekcje i obniżoną odporność. Przepis na słodki syrop z kwiatów czarnego bzu

Jak przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu?
Jak przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu?123RF/PICSEL
  • Czarny bez (Sambucus nigra) należy do rodziny przewiertnicowatych. Rośnie dziko nie tylko na terenie Polski, ale także w Azji, Ameryce oraz Afryce.
  • Roślina pokrywa się białymi kwiatami w maju i czerwcu, a w terminie od sierpnia do października trwa owocowanie. Niewielkie owoce z wyglądu przypominają nieco jarzębinę.
  • Świeże kwiaty czarnego bzu są niezdatne do spożycia. Zawierają w sobie prunazyny oraz sambunigryny - dwa szkodliwe związki, działające drażniąco na układ pokarmowy.

Właściwości syropu z czarnego bzu

Zobacz również:

    Jak poprawnie zbierać kwiaty?

    Do przygotowania syropu z czarnego bzu zbieramy jedynie w pełni rozwinięte kwiaty
    Do przygotowania syropu z czarnego bzu zbieramy jedynie w pełni rozwinięte kwiaty123RF/PICSEL

    Domowy syrop z kwiatów czarnego bzu - przepis

    Syrop z czarnego bzu można pić nierozcieńczony, w formie lemoniady lub jako dodatek do herbaty
    Syrop z czarnego bzu można pić nierozcieńczony, w formie lemoniady lub jako dodatek do herbaty123RF/PICSEL
    • 20 w pełni rozwiniętych i dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
    • 1 litr przefiltrowanej wody
    • 1 kg białego cukru
    • świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
    1. Kwiaty czarnego bzu rozkładamy na białym ręczniku papierowym, a następnie dokładnie przeglądamy. Usuwamy z nich wszystkie zanieczyszczenia i niewielkie robaczki.
    2. Od grubych łodyg odcinamy drobne gałązki z kwiatami i umieszczamy w czystym garnku. W osobnym naczyniu zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryn.
    3. Gorącym syropem zalewamy kwiaty w drugim garnku, dokładnie mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    4. Wystudzoną miksturę umieszczamy w lodówce lub chłodnym i zaciemnionym pomieszczeniu na ok. 3-4 dni pamiętając o tym, by raz dziennie zamieszać.
    5. Po upływie wyznaczonego czasu syrop przecedzamy przez pieluchę tetrową, ponownie zagotowujemy i wlewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Dokładnie zakręcamy, a następnie ustawiamy do góry dnem.
    6. Syrop z kwiatów czarnego bzu przechowujemy w piwnicy lub spiżarni przez 6-12 miesięcy. Po otwarciu należy trzymać go w lodówce.

    Wykorzystanie odżywczej mikstury

    Gotowy syrop z kwiatów czarnego bzu możemy dodać do herbaty lub rozmieszać z wodą
    Gotowy syrop z kwiatów czarnego bzu możemy dodać do herbaty lub rozmieszać z wodą 123RF/PICSEL
    Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?Interia KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?