Rarytas ze spiżarni babci Ewy – przepis na marynowaną cebulę w słoiku

Burgery, kanapki, zapiekanki oraz dania mięsne mogą smakować o wiele lepiej, jeśli wzbogacimy je o jeden składnik. Zamarynowana w aromatycznej zalewie czerwona cebula świetnie odnajduje jako dodatek do tradycyjnych i nowoczesnych przepisów. Co najlepsze – zrobisz ją w mniej niż pół godziny, a jej smakiem możesz cieszyć się przez cały rok.

Marynowana czerwona cebula to świetny dodatek do obiadów
Marynowana czerwona cebula to świetny dodatek do obiadów123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść cebulę?

Cebula to bardzo łatwa w uprawie roślina, zaliczana do tej samej rodziny co por oraz czosnek. Znajdziemy w niej liczne składniki odżywcze, m.in. flawonoidy, fruktany, pektyny oraz związki alkilowe. Jest jednym z bogatszych źródeł witaminy C oraz witamin z grupy B. Jej spożywanie dostarcza organizmowi także witaminy A, krzemu, siarki, magnezu, fosforu, cynku i selenu.

Włączenie cebuli do diety sprzyja obniżeniu złego cholesterolu LDL. Dzięki zawartości kwercytyny działa przeciwzakrzepowo, reguluje ciśnienie krwi oraz sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego. Szczególnie poleca się ją jeść podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Przyspiesza odkrztuszanie, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie.

Domowy przepis na marynowaną cebulę

Przygotowanie marynowanej czerwonej cebuli nie jest zajęciem czasochłonnym
Przygotowanie marynowanej czerwonej cebuli nie jest zajęciem czasochłonnym123RF/PICSEL

Przygotowanie cebuli w marynacie to bardzo prosty i dość niebanalny sposób na wykorzystanie potencjału tego zdrowego warzywa. Marynować możemy wszystkie rodzaje cebuli - zwykłą, perłową, szalotkę oraz czerwoną. Tak przygotowane warzywo zyskuje kwaskowy smak, ale nie traci swojej chrupkości. Świetnie sprawdzi się do sałatek, dań mięsnych, pasztetów, sosów oraz kanapek. Sprawdź jak w prosty sposób przygotować ją w domu.

Składniki:

  • 3 duże cebule czerwone,
  • 300 ml wody,
  • 60 ml octu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna gorczycy.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od dokładnego obrania i pokrojenia cebuli w bardzo cienkie plastry. Możemy użyć do tego ostrego noża lub specjalnej szatkownicy do warzyw. Jeśli cebula ma zbyt wiele błonek między warstwami, wystarczy na 5 minut zamoczyć ją w lodowatej wodzie.
  2. Do wyparzonego wcześniej słoika o pojemności min. 800 ml wkładamy: trzy ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz cztery ziarna gorczycy. W kolejnym kroku na przyprawy wykładamy pokrojoną wcześniej cebulę.
  3. Do garnka wlej wodę i dodaj sól oraz cukier. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj ocet. Po ponownym zagotowaniu zdejmij garnek z kuchenki i natychmiast zalej cebulę gorącym wywarem, a słoik dokładnie zakręć. Tak przygotowaną cebulę możesz przechowywać w lodówce przed dwa tygodnie.

Pasteryzowanie cebuli:

Ponownie zagotuj wodę w garnku i włóż do niej słoik wieczkiem do góry. Trzymaj w gorącej wodzie przez 20-25 minut, a następnie wyciągnij i odwróć do góry dnem. Tak pasteryzowane słoiki powinny stać nieruszane przez co najmniej 24 godziny.

Marynowana cebula - doskonała do burgerów

Tak przyrządzona cebula to świetny dodatek do domowych burgerów. Niezależnie od preferencji, świetnie uzupełni smak tradycyjnych mięsnych burgerów oraz tych w wersji wegetariańskiej. Charakterystyczny słodko-kwaśny smak cebuli współgra z innymi dodatkami. Dodatek marynowanej czerwonej cebuli nie tylko zaskoczy doznaniami smakowymi, ale także wpłynie na wygląd burgera, który stanie się bardziej kolorowy.

Wywar z łupin cebuli. Źródło cennych substancjiInteria.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas