Rarytas ze spiżarni babci Ewy – przepis na marynowaną cebulę w słoiku

Marynowana czerwona cebula to świetny dodatek do obiadów
Marynowana czerwona cebula to świetny dodatek do obiadów123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść cebulę?

Domowy przepis na marynowaną cebulę

Przygotowanie marynowanej czerwonej cebuli nie jest zajęciem czasochłonnym
Przygotowanie marynowanej czerwonej cebuli nie jest zajęciem czasochłonnym123RF/PICSEL
  • 3 duże cebule czerwone,
  • 300 ml wody,
  • 60 ml octu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna gorczycy.
  1. Zaczynamy od dokładnego obrania i pokrojenia cebuli w bardzo cienkie plastry. Możemy użyć do tego ostrego noża lub specjalnej szatkownicy do warzyw. Jeśli cebula ma zbyt wiele błonek między warstwami, wystarczy na 5 minut zamoczyć ją w lodowatej wodzie.
  2. Do wyparzonego wcześniej słoika o pojemności min. 800 ml wkładamy: trzy ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz cztery ziarna gorczycy. W kolejnym kroku na przyprawy wykładamy pokrojoną wcześniej cebulę.
  3. Do garnka wlej wodę i dodaj sól oraz cukier. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj ocet. Po ponownym zagotowaniu zdejmij garnek z kuchenki i natychmiast zalej cebulę gorącym wywarem, a słoik dokładnie zakręć. Tak przygotowaną cebulę możesz przechowywać w lodówce przed dwa tygodnie.

Marynowana cebula - doskonała do burgerów

Wywar z łupin cebuli. Źródło cennych substancjiInteria.tv