Rarytas ze spiżarni babci Ewy – przepis na marynowaną cebulę w słoiku

Marynowana czerwona cebula to świetny dodatek do obiadów
Marynowana czerwona cebula to świetny dodatek do obiadów123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść cebulę?

Zobacz również:

    Domowy przepis na marynowaną cebulę

    Przygotowanie marynowanej czerwonej cebuli nie jest zajęciem czasochłonnym
    Przygotowanie marynowanej czerwonej cebuli nie jest zajęciem czasochłonnym123RF/PICSEL
    • 3 duże cebule czerwone,
    • 300 ml wody,
    • 60 ml octu,
    • 2 łyżeczki soli,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • 1 liść laurowy,
    • 3 ziarna ziela angielskiego,
    • 4 ziarna gorczycy.
    1. Zaczynamy od dokładnego obrania i pokrojenia cebuli w bardzo cienkie plastry. Możemy użyć do tego ostrego noża lub specjalnej szatkownicy do warzyw. Jeśli cebula ma zbyt wiele błonek między warstwami, wystarczy na 5 minut zamoczyć ją w lodowatej wodzie.
    2. Do wyparzonego wcześniej słoika o pojemności min. 800 ml wkładamy: trzy ziarna ziela angielskiego, liść laurowy oraz cztery ziarna gorczycy. W kolejnym kroku na przyprawy wykładamy pokrojoną wcześniej cebulę.
    3. Do garnka wlej wodę i dodaj sól oraz cukier. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj ocet. Po ponownym zagotowaniu zdejmij garnek z kuchenki i natychmiast zalej cebulę gorącym wywarem, a słoik dokładnie zakręć. Tak przygotowaną cebulę możesz przechowywać w lodówce przed dwa tygodnie.

    Marynowana cebula - doskonała do burgerów

    Wywar z łupin cebuli. Źródło cennych substancjiInteria.tv