Red Velvet
Przesiej mąkę i kakao. Dodaj sól, potem cukier, wymieszaj.
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1 i 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka winnego octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 ml czerwonego barwnika w płynie
Masa:
- 2 opakowania serka kremowego np. philadelphia (2 x 300 g)
- 200 g masła
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
- polewa czekoladowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę i kakao. Dodaj sól, potem cukier, wymieszaj. W drugim naczyniu lekko roztrzep jajka; dodaj olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszaj. Składniki suche przesyp do mokrych, wymieszaj widelcem. Do szklanki wlej ocet, dodaj sodę, wymieszaj. Powstałą pianę wlej do ciasta, wymieszaj. Ciasto piecz w tortownicy w temp. 180 stopni C przez około 30 minut. Zostaw do wystudzenia. Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Dodaj wanilię, serek i zmiksuj. Krem wstaw na 45 min. do lodówki. Ciasto przekrój na 3 blaty, każdy polej polewą czekoladową i przełóż warstwą kremu. Jeśli go wystarczy, posmaruj jeszcze bok ciasta. Wstaw do lodówki.