Red Velvet

Przesiej mąkę i kakao. Dodaj sól, potem cukier, wymieszaj.

Red Velvet
Red Velvet123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka winnego octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 ml czerwonego barwnika w płynie

Masa:

  • 2 opakowania serka kremowego np. philadelphia (2 x 300 g)
  • 200 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
  • polewa czekoladowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę i kakao. Dodaj sól, potem cukier, wymieszaj. W drugim naczyniu lekko roztrzep jajka; dodaj olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszaj. Składniki suche przesyp do mokrych, wymieszaj widelcem. Do szklanki wlej ocet, dodaj sodę, wymieszaj. Powstałą pianę wlej do ciasta, wymieszaj. Ciasto piecz w tortownicy w temp. 180 stopni C przez około 30 minut. Zostaw do wystudzenia. Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Dodaj wanilię, serek i zmiksuj. Krem wstaw na 45 min. do lodówki. Ciasto przekrój na 3 blaty, każdy polej polewą czekoladową i przełóż warstwą kremu. Jeśli go wystarczy, posmaruj jeszcze bok ciasta. Wstaw do lodówki.

Zmysłowe smaki: Pastel AztecaInteria.tv
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas