Regeneracja na talerzu - zupa, czosnek i ciasto

Jedzenie może być potężną bronią, kiedy potrzebujemy odzyskać siły lub zregenerować organizm w trakcie choroby lub po wysiłku. Oczywiście najbardziej uznanym "lekiem" jest zupa, warto dodać do niej również czosnek i koper włoski, co uczyni z niej prawdziwą regeneracyjną broń.

Na całym świecie zupa, w szczególności rosół, uznawana jest za pokarm dla ciała i ducha
Na całym świecie zupa, w szczególności rosół, uznawana jest za pokarm dla ciała i ducha123RF/PICSEL

Zupa jest środkiem regenerującym, znanym na całym świecie. Ciepły wywar to sprawdzony sposób na walkę z przeziębieniem, który pozwala odzyskać siły. W badaniu z 2000 roku na temat korzyści płynących z rosołu, opublikowanym w czasopiśmie medycznym "Chest", wykazano, że rosół pozwala skuteczniej walczyć z infekcją, jednak naukowcom trudno było wskazać, co dokładnie wpływa na tę uzdrawiającą moc wywaru. Pewne jest to, że na całym świecie zupa, w szczególności rosół, uznawana jest za pokarm dla ciała i ducha.

Zupy to doskonały sposób, aby w jednym naczyniu zamknąć zbawienne właściwości warzyw i przypraw. To również najmniej wymagające danie, które z powodzeniem można określić mianem obiadowego superfood.

Zaskakującym nowicjuszem w pierwszej lidze leczniczych składników jest koper włoski. Znany jest z tego, że wspomaga trawienie, łagodzi również bóle miesiączkowe. Posiada właściwości przeciwzapalne, jest również bogaty w aminokwasy, błonnik, flawonoidy i witaminę C.
Niezawodny okazuje się również czosnek, który stanowi nieocenioną pomoc, gdy tylko odczuwamy pierwsze oznaki przeziębienia. Warto traktować go również jako środek profilaktyczny.

- Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, stwierdził: niech nasze pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem. Jedynie długotrwała dieta, o stabilnym składzie, modyfikuje na dłużej enterotyp jelitowy, wpływając na naszą odporność. Aczkolwiek niektóre z pokarmów, stosowane właściwie i prawidłowo, mają większy wpływ na naszą odporność niż inne - podkreśla dietetyk Emilia Ostrowska. 

- Czosnek - bogaty w związki siarki, pomaga w produkcji glutationu. Pomaga też wymiatać szkodliwe bakterie i drożdże z uwagi na silne działanie antybakteryjne. Podobne właściwości ma cebula - wyjaśnia.
Ostatnie słowo należy do ciasta. Kto powiedział, że regeneracja musi być pozbawiona odrobiny przyjemności. Najlepiej, jeśli dodamy do niej sezonowe owoce. Zatem owoce pod kruszonką wykonaną np. z płatków owsianych, mogą okazać się przyjemnym sposobem na dostarczenie cennych witamin.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas