Ribollita - toskańska zupa
Dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Smakuje wspaniale!

Składniki
- 400 g ugotowanej fasolki cannellini
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 mały ziemniak
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- ok. 260 ml bulionu
- 3 garście porwanych liści jarmużu
- kilka kromek czerstwego pieczywa
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki białego wina
- szczypta chili
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
- masło do smażenia
Sposób przygotowania
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekany czosnek i pokrojone w plasterki marchewki, dorzucić gałązkę rozmarynu. Chwilę dusić, dodać pomidory, a potem ugotowaną fasolkę, chili, białe wino i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotować zupę, aż ziemniaki i marchewki będą miękkie - około 40 minut. Na koniec dodać pokrojony drobno jarmuż i chleb. Podawać z tartym parmezanem.