Reklama

Reklama

Ribollita - toskańska zupa

Dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Smakuje wspaniale!

Składniki

  • 400 g ugotowanej fasolki cannellini
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 mały ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • ok. 260 ml bulionu
  • 3 garście porwanych liści jarmużu
  • kilka kromek czerstwego pieczywa
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki białego wina
  • szczypta chili
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekany czosnek i pokrojone w plasterki marchewki, dorzucić gałązkę rozmarynu. Chwilę dusić, dodać pomidory, a potem ugotowaną fasolkę, chili, białe wino i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotować zupę, aż ziemniaki i marchewki będą miękkie - około 40 minut. Na koniec dodać pokrojony drobno jarmuż i chleb. Podawać z tartym parmezanem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje