Risotto z dynią i jarmużem
Pyszna opcja risotto dla miłośników dynii

Składniki
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę
- dyni
- 1/2 szklanki pokrojonego
- jarmużu
- 2–3 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego
- wina
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek
- imbiru (ok. 2 cm)
- szczypta gałki
- muszkatołowej
- sól, pieprz
- opcjonalnie ser feta
4
Sposób przygotowania
1. Dynię posól i popieprz. Jarmuż umyj, pozbaw twardych łodyg, liście posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij pokrojoną w kosteczkę
cebulę.
2. Dodaj pokrojony na plasterki czosnek, a po minucie wsyp ryż. Gdy stanie się szklisty, zalej go bulionem.
3. Dodaj dynię, imbir i mieszaj, aż ryż wchłonie bulion. Stopniowo dolewajwino. Dodaj jarmuż, dopraw solą,pieprzem i gałką muszkatołową.
Podawaj z pokruszonym serem feta.