Reklama

Reklama

Risotto z dynią i jarmużem

Pyszna opcja risotto dla miłośników dynii

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę
  • dyni
  • 1/2 szklanki pokrojonego
  • jarmużu
  • 2–3 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego
  • wina
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek
  • imbiru (ok. 2 cm)
  • szczypta gałki
  • muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie ser feta

Sposób przygotowania

1. Dynię posól i popieprz. Jarmuż umyj, pozbaw twardych łodyg, liście posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij pokrojoną w kosteczkę

cebulę. 

2. Dodaj pokrojony na plasterki czosnek, a po minucie wsyp ryż. Gdy stanie się szklisty, zalej go bulionem.

3. Dodaj dynię, imbir i mieszaj, aż ryż wchłonie bulion. Stopniowo dolewajwino. Dodaj jarmuż, dopraw solą,pieprzem i gałką muszkatołową.

Podawaj z pokruszonym serem feta.

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje