Reklama

Reklama

Risotto z grzybami

Szybkie danie dla zabieganych

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki

  • 300 g ryżu (najlepiej arborio)
  • 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy plus
  • 2 do macerowania pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • kilka nitek szafranu
  • 70 g startego sera typu parmezan
  • sól pieprz
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • kilka pieczarek i rozmaryn (do dekoracji)

Sposób przygotowania

Pieczarki umyj i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Maceruj je w oliwie z octem balsamicznym i solą. Bulion zagotuj (musi być gorący!). Szafran rozpuść w 3 łyżkach ciepłego bulionu. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie z 1 łyżką masła. Wsyp ryż i smaż, aż ziarenka staną się szkliste. Dolej wino, a gdy odparuje, wlej łyżkę wazową bulionu i rozpuszczony szafran. Wymieszaj. Stopniowo dolewaj bulionu i mieszaj, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po ok. 20 minut zdejmij rondel z ognia, dodaj pozostałe masło oraz 2/3 sera, posól i popieprz. Wymieszaj, przykryj pokrywką i odstaw na 2 minuty. Risotto podawaj posypane resztą sera i z plasterkami pieczarek. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje