Risotto z prawdziwkami
Z kuchni włoskiej.
- 2 cebule
- pół pęczka szałwii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 listki laurowe
- 350 g ryżu
- sól, pieprz
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 500 g brokułów
- 2-3 prawdziwki
- 100 g tartego parmezanu
- 25 g masłaPrzygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Listki szałwii pokroić w paseczki. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać liść laurowy i szałwię. Doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion i 200 ml wody, gotować ok. 20 minut. Brokuły podzielić na różyczki i gotować 12 minut w osolonej wodzie. Grzyby podsmażyć na oliwie i razem z brokułami, serem i masłem wmieszać do risotta.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2310 kJ/552 kcal