Risotto z szynką
Polubisz ryż!
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka ryżu (ok. 25 dag),
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć obrany ząbek czosnku. Smaż, aż zbrązowieje, następnie wyjmij go, wyrzuć. Na patelnię z czosnkową oliwą wrzuć uprzednio opłukany i starannie osączony ryż. Stale mieszając smaż, aż stanie się szklisty (około 5 minut). Szynkę pokrój w kosteczkę. Papryki oczyść z pestek, strąki opłucz, potnij w cienkie paseczki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij w cienkie plasterki i wraz z kostkami szynki i pokrojonymi warzywami dołóż do ryżu. Wymieszaj. Mieszając smaż razem jeszcze 3 minuty. Wlej bulion. Dodaj zielony groszek. Przypraw ziołami, solą i pierzem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki (ok. 20 minut). Risotto wymieszaj z masłem i startym serem. Udekoruj natką.