Rodzaje miodu i ich wpływ na zdrowie

Zaczęła się jesień. Oznacza to, że nasze organizmy będą potrzebować wzmocnienia, gdyż właśnie w okresie jesiennym nasza odporność jest słabsza. Jesteśmy zatem bardziej narażeni na złapanie infekcji. Co pomoże nam wzmocnić odporność? Na przykład naturalne miody, które są bogactwem witamin oraz minerałów. Oto ich najpopularniejsze rodzaje i właściwości.

article cover
©123RF/PICSEL
"Więcej niż miód"Interia.tv

Miód rzepakowy

©123RF/PICSEL

Zacznijmy od miodu rzepakowego. Wpływa on doskonale na wątrobę, drogi żółciowe, serce oraz naczynia wieńcowe. Świetnie sprawdza się w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych. Miód rzepakowy ma również dobroczynny wpływ na skórę. Przyłożenie go na oparzoną skórę zabezpieczy ją przed tworzeniem się pęcherzy, a także rozwojem zakażenia oraz przyspieszy gojenie się rany.

Miód lipowy

Z kolei miód lipowy działa na nasz organizm uspokajająco. Świetnie sprawdzi się w diecie osób, które narażone są na stres i szybko się denerwują. Miód lipowy wykazuje działanie antystresowe. Ma jednak dobroczynny wpływ nie tylko na układ nerwowy, ale także na górne oraz dolne drogi oddechowe, a także serce oraz układ krążenia.

Miód gryczany

©123RF/PICSEL

Przejdźmy zatem do miodu gryczanego, który działa na nasz organizm odtruwająco, dobroczynnie wpływa na układ krążenia oraz wątrobę. Co ciekawe, miód gryczany może pomóc również w leczeniu niedokrwistości, ponieważ zawiera sporo żelaza.

Miód wrzosowy

Wrzosy idealnie sprawdzają się jesienią jako dekoracja nie tylko domów, ale i ogrodów. Jeśli kupiliśmy już wrzosy do naszych mieszkań, zachęcamy również, by zainwestować we wrzosowy miód. Świetnie wpływa on na nerki, drogi moczowe, a także wspomaga leczenie stanów zapalnych jamy ustnej, gardła, a także jelit.

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy działa pozytywnie na cały organizm. Poprawi zarówno kondycję psychiczną, jak i fizyczną. Świetnie sprawdzi się również przy stanach alergicznych. Pozytywnie wpływa na kondycję dróg oddechowych, a także na serce oraz naczynia krwionośne.

Miód akacjowy

©123RF/PICSEL

Miód akacjowy działa na nasz organizm uspokajająco oraz wzmacniająco. Pomoże w dolegliwościach układu pokarmowego oraz moczowego, a także nerek. Warto go spożywać również podczas przeziębienia. Pomoże wrócić do siebie.

Miód nektarowo-spadziowy

Miód nektarowo-spadziowy świetnie sprawdzi się w stanach wyczerpania fizycznego oraz psychicznego, a także poprawi również pracę serca oraz układu krążenia.

Miód spadziowy ze spadzi liściastej

Miód spadziowy ze spadzi liściastej warto stosować przy dolegliwościach nerek, dróg moczowych, wątroby oraz dróg żółciowych.

Miód spadziowy ze spadzi iglastej

Ostatni na naszej liście znalazł się miód ze spadzi iglastej, który doskonale wpływa na dolne drogi oddechowe, przewód pokarmowy, a także serce oraz układ nerwowy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas