Rogaliki i bułeczki
Pachnące i mięciutkie. Najlepiej smakują do porannej kawy.
Rwaniec z posypką
Sposób przygotowania
1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru i odrobiną mleka. Odstaw na 15 minut. Mąkę połącz z resztą cukru i skórką z cytryny. Dołóż masło, jajko i zaczyn. Wlej pozostałe mleko. Zagnieć.
2. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (ok. 1 godziny). Nadzienie: twaróg utrzyj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajka i skórkę pomarańczową. Wymieszaj.
3. Ciasto rozdziel. Rozwałkuj na dwa placki na stolnicy oprószonej mąką. Jeden z placków posmaruj 1/2 masy serowej. Przykryj drugim plackiem. Potnij na 10 trójkątów. Każdy zwiń.
4. Bułki ułóż w formie wyłożonej pergaminem, formując wieniec. Ciasto posmaruj masłem. Posyp cukrem i cynamonem. Środek zapełnij resztą masy. Piecz 30 minut w 180 st.
Półfrancuskie motyle
Sposób przygotowania
1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i 1/2 szkl. letniego mleka. Odstaw na ok. 15 minut. Z żółtek i reszty cukru utrzyj kogiel mogiel. Stop 5 dag masła (resztę masła trzymaj w temp. pokojowej). Do mąki wlej zaczyn, resztę ciepłego mleka, ubite żółtka, wyrób ciasto wlewając po 1 łyżce masła. Odstaw do wyrośnięcia.
2. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, nałóż cienką warstwę masła na 2/3 jego powierzchni. Złóż na 3 części, zaczynając od tej bez masła. Obróć o 90°, znów rozwałkuj i złóż na 3 części. Chłodź 60 minut. Powtórz te czynności 3 razy, za każdym razem nakładając masło na rozwałkowany placek. Nadzienie: z podanych składników ugotuj budyń, ostudź go.
3. Ciasto rozwałkuj, środek posmaruj budyniem. Zwiń z obu dłuższych boków do połowy szerokości. Pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 15 minut w 190°.
Sprężynki z czekoladą
Sposób przygotowania
1. Ciasto: podgrzej mleko (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Wsyp drożdże, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej przez sitko, połącz z cukrem i solą. Dodaj mleko z drożdżami, wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Ponownie zagnieć ciasto, chłodź je 30 minut.
2. Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką. 1/3 miękkiego masła pokrój w plasterki, ułóż na cieście. Złóż je na 3 części, chłodź 15 minut. Znów rozwałkuj, nałóż 1/2 pozostałego masła pokrojonego w plasterki, złóż i schłodź. Powtórz, używając reszty masła. Ciasto cienko rozwałkuj, potnij w trójkąty.
3. Na każdym trójkącie rozłóż po 2-3 kosteczki obu czekolad. Zwiń w rogalik. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 20 minut. Od razu posyp ozdobami.
Medaliony morelowo-orzechowe
Sposób przygotowania
1. Nadzienie: masło wyjmij z lodówki, by zmiękło w temp. pokojowej. Rodzynki skrop rumem (jeśli wolisz wersję bez alkoholu, zastąp go posłodzoną herbatą earl grey).
2. Do orzechów dodaj jajko, miękkie masło, mąkę i miód. Dobrze wymieszaj. Rodzynki osącz i posiekaj. Dżem podgrzej, domieszaj go do masy orzechowej. Połącz z rodzynkami. Ciasto rozwiń, rozsmaruj masę morelowo-orzechową, zostawiając wolny brzeg o szer. ok. 2 cm wzdłuż jednego z dłuższych boków. Zroluj, wolny brzeg sklej z rulonem.
3. Nagrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż pergaminem. Rulon ciasta pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Ułóż na blasze, zachowując odstępy. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz ok. 20 minut, aż się zrumienią.