Reklama

Reklama

Rogaliki i bułeczki

Pachnące i mięciutkie. Najlepiej smakują do porannej kawy.

Rwaniec z posypką

Składniki

  • 2/3 szkl. ciepłego mleka
  • 5 dag drożdży
  • 3 szkl. + trochę mąki do oprószenia stolnicy
  • 5 łyżek cukru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki (5 dag) miękkiego masła

Składniki - nadzienie

  • 50 dag mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • po 2 łyżki cukru i masła
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki stopionego masła

Sposób przygotowania

1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru i odrobiną mleka. Odstaw na 15 minut. Mąkę połącz z resztą cukru i skórką z cytryny. Dołóż masło, jajko i zaczyn. Wlej pozostałe mleko. Zagnieć. 

2. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (ok. 1 godziny). Nadzienie: twaróg utrzyj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajka i skórkę pomarańczową. Wymieszaj. 

3. Ciasto rozdziel. Rozwałkuj na dwa placki na stolnicy oprószonej mąką. Jeden z placków posmaruj 1/2 masy serowej. Przykryj drugim plackiem. Potnij na 10 trójkątów. Każdy zwiń. 

4. Bułki ułóż w formie wyłożonej pergaminem, formując wieniec. Ciasto posmaruj masłem. Posyp cukrem i cynamonem. Środek zapełnij resztą masy. Piecz 30 minut w 180 st.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje