Rogaliki i bułeczki

Ciasto z cynamonem
Ciasto z cynamonem123RF/PICSEL

Rwaniec z posypką

Składniki

  • 2/3 szkl. ciepłego mleka
  • 5 dag drożdży
  • 3 szkl. + trochę mąki do oprószenia stolnicy
  • 5 łyżek cukru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki (5 dag) miękkiego masła

- nadzienie

  • 50 dag mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • po 2 łyżki cukru i masła
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki stopionego masła

Sposób przygotowania

Ciastko półfrancuskie
Ciastko półfrancuskie123RF/PICSEL

Półfrancuskie motyle

Składniki

  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 25 dag masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka q1 jajko

- nadzienie

  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 1 i 3/4 szkl. mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
10 sztuk

Sposób przygotowania

Rogaliki z czekoladą
Rogaliki z czekoladą123RF/PICSEL

Sprężynki z czekoladą

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 1/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 20 dag masła
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • szczypta drobnej soli

- nadzienie

  • 10 dag czekolady gorzkiej o dużej zawartości kakao, np. 80%
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 1 jajko
  • gotowe ozdoby czekoladowe

Sposób przygotowania

Ciasteczka z morelami
Ciasteczka z morelami 123RF/PICSEL

Medaliony morelowo-orzechowe

Składniki

  • 3/4 szkl. dżemu morelowego
  • 15 dag posiekanych mieszanych orzechów
  • 5 dag rodzynek
  • 1 jajko
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki miodu;

- dodatkowo

  • 1 opakowanie xxl gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki mleka

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?