Reklama

Reklama

Rogaliki i bułeczki

Pachnące i mięciutkie. Najlepiej smakują do porannej kawy.

Rwaniec z posypką

Składniki

  • 2/3 szkl. ciepłego mleka
  • 5 dag drożdży
  • 3 szkl. + trochę mąki do oprószenia stolnicy
  • 5 łyżek cukru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki (5 dag) miękkiego masła

Składniki - nadzienie

  • 50 dag mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • po 2 łyżki cukru i masła
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki stopionego masła

Sposób przygotowania

1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru i odrobiną mleka. Odstaw na 15 minut. Mąkę połącz z resztą cukru i skórką z cytryny. Dołóż masło, jajko i zaczyn. Wlej pozostałe mleko. Zagnieć. 

2. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (ok. 1 godziny). Nadzienie: twaróg utrzyj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajka i skórkę pomarańczową. Wymieszaj. 

3. Ciasto rozdziel. Rozwałkuj na dwa placki na stolnicy oprószonej mąką. Jeden z placków posmaruj 1/2 masy serowej. Przykryj drugim plackiem. Potnij na 10 trójkątów. Każdy zwiń. 

4. Bułki ułóż w formie wyłożonej pergaminem, formując wieniec. Ciasto posmaruj masłem. Posyp cukrem i cynamonem. Środek zapełnij resztą masy. Piecz 30 minut w 180 st.

Reklama

Półfrancuskie motyle

Czas przyrządzenia: 2 godziny
Składniki dla: 10 sztuk

Składniki

  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 żółtka
  • 25 dag masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka q1 jajko

Składniki - nadzienie

  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 1 i 3/4 szkl. mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Sposób przygotowania

1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru i 1/2 szkl. letniego mleka. Odstaw na ok. 15 minut. Z żółtek i reszty cukru utrzyj kogiel mogiel. Stop 5 dag masła (resztę masła trzymaj w temp. pokojowej). Do mąki wlej zaczyn, resztę ciepłego mleka, ubite żółtka, wyrób ciasto wlewając po 1 łyżce masła. Odstaw do wyrośnięcia. 

2. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, nałóż cienką warstwę masła na 2/3 jego powierzchni. Złóż na 3 części, zaczynając od tej bez masła. Obróć o 90°, znów rozwałkuj i złóż na 3 części. Chłodź 60 minut. Powtórz te czynności 3 razy, za każdym razem nakładając masło na rozwałkowany placek. Nadzienie: z podanych składników ugotuj budyń, ostudź go. 

3. Ciasto rozwałkuj, środek posmaruj budyniem. Zwiń z obu dłuższych boków do połowy szerokości. Pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 15 minut w 190°.

Sprężynki z czekoladą

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 1/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 20 dag masła
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • szczypta drobnej soli

Składniki - nadzienie

  • 10 dag czekolady gorzkiej o dużej zawartości kakao, np. 80%
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 1 jajko
  • gotowe ozdoby czekoladowe

Sposób przygotowania

1. Ciasto: podgrzej mleko (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Wsyp drożdże, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej przez sitko, połącz z cukrem i solą. Dodaj mleko z drożdżami, wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Ponownie zagnieć ciasto, chłodź je 30 minut. 

2. Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką. 1/3 miękkiego masła pokrój w plasterki, ułóż na cieście. Złóż je na 3 części, chłodź 15 minut. Znów rozwałkuj, nałóż 1/2 pozostałego masła pokrojonego w plasterki, złóż i schłodź. Powtórz, używając reszty masła. Ciasto cienko rozwałkuj, potnij w trójkąty. 

3. Na każdym trójkącie rozłóż po 2-3 kosteczki obu czekolad. Zwiń w rogalik. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 20 minut. Od razu posyp ozdobami. 

Medaliony morelowo-orzechowe

Składniki

  • 3/4 szkl. dżemu morelowego
  • 15 dag posiekanych mieszanych orzechów
  • 5 dag rodzynek
  • 1 jajko
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki miodu;

Składniki - dodatkowo

  • 1 opakowanie xxl gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki mleka

Sposób przygotowania

1. Nadzienie: masło wyjmij z lodówki, by zmiękło w temp. pokojowej. Rodzynki skrop rumem (jeśli wolisz wersję bez alkoholu, zastąp go posłodzoną herbatą earl grey). 

2. Do orzechów dodaj jajko, miękkie masło, mąkę i miód. Dobrze wymieszaj. Rodzynki osącz i posiekaj. Dżem podgrzej, domieszaj go do masy orzechowej. Połącz z rodzynkami. Ciasto rozwiń, rozsmaruj masę morelowo-orzechową, zostawiając wolny brzeg o szer. ok. 2 cm wzdłuż jednego z dłuższych boków. Zroluj, wolny brzeg sklej z rulonem. 

3. Nagrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłóż pergaminem. Rulon ciasta pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Ułóż na blasze, zachowując odstępy. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz ok. 20 minut, aż się zrumienią. 

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje