Reklama

Rogaliki migdałowe

Idealne do porannej kawy.

Składniki

  • 3 szkl. mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 22 proc.
  • 20 dag masła
  • 1 łyżeczka
  • proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • 20 dag mielonych migdałów
  • 1 szkl. mleka
  • 1–2 łyżki cukru gruby cukier do posypania

Sposób przygotowania

Mleko zagotuj. Mielone migdały zalej wrzącym mlekiem. Posłodź cukrem. Wymieszaj. Odstaw na 2 godziny do spęcznienia i wystudzenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dołóż masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj do nich cukier puder, śmietanę, skórkę otartą z cytryny oraz żółtka. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 20 min do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Placek pokrój na 16 trójkątów. Na każdym połóż porcję migdałowego nadzienia. Zwiń, formując zgrabne rogaliki. Posyp je grubym cukrem. Ciastka ułóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 190 st. C. Piecz ok. 30 minut na ładny złoty kolor. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy