Rogaliki półfrancuskie
Napełnione miodowym nadzieniem

Składniki
- 3 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1 jajko
- 1 szkl. ciepłego mleka
- rdzeń z 1/2 laski wanilii
- 3 łyżki cukru
- sól
- 2 łyżki stopionego masła
- 15 dag zimnego masła
- 1 jajko do posmarowania
- orzechy do posypania
12 sztuk
Składniki
na nadzienie
- 17 dag orzechów włoskich
- 10 dag płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
1. Mąkę mieszam z drożdżami,cukrem i szczyptą soli.Rdzeń wanilii wrzucam do mąki. Wbijam 1 jajko. Zagniatam.Kiedy składniki się połączą, wlewam stopione masło. Zagniatam dalej, jeszcze kilka minut. Przykrywami wkładam do lodówki na godzinę. Potem rozwałkowuję na placek. Posypuje go kawałkami zimnego masła.Składam jak kopertę i ponownie rozwałkowuję. Chłodzę 45 min. Czynności: wałkowania i chłodzenia powtarzam 3 razy. 2. Orzechy mielę, mieszam z miodem i cynamonem.Ciasto rozwałkowuję. Tnę na trójkąty. Kładę na nich farsz.Zwijam, formuję rogale.Zostawiam je na godzinę,by ciasto ponownie wyrosło.Smaruję roztrzepanym jajkiem. Posypuję orzechami.Piekę 25 minut w 180 st.