Reklama

Reklama

Rogaliki półfrancuskie

Napełnione miodowym nadzieniem

Składniki dla: 12 sztuk

Składniki

  • 3 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • rdzeń z 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • sól
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 15 dag zimnego masła
  • 1 jajko do posmarowania
  • orzechy do posypania

Składniki na nadzienie

  • 17 dag orzechów włoskich
  • 10 dag płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

1. Mąkę mieszam z drożdżami,cukrem i szczyptą soli.Rdzeń wanilii wrzucam do mąki. Wbijam 1 jajko. Zagniatam.Kiedy składniki się połączą, wlewam stopione masło. Zagniatam dalej, jeszcze kilka minut. Przykrywami wkładam do lodówki na godzinę. Potem rozwałkowuję na placek. Posypuje go kawałkami zimnego masła.Składam jak kopertę i ponownie rozwałkowuję. Chłodzę 45 min. Czynności: wałkowania i chłodzenia powtarzam 3 razy. 

2. Orzechy mielę, mieszam z miodem i cynamonem.Ciasto rozwałkowuję. Tnę na trójkąty. Kładę na nich farsz.Zwijam, formuję rogale.Zostawiam je na godzinę,by ciasto ponownie wyrosło.Smaruję roztrzepanym jajkiem. Posypuję orzechami.Piekę 25 minut w 180 st.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje