Rogaliki półfrancuskie

Napełnione miodowym nadzieniem

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mąkę mieszam z drożdżami,cukrem i szczyptą soli.Rdzeń wanilii wrzucam do mąki. Wbijam 1 jajko. Zagniatam.Kiedy składniki się połączą, wlewam stopione masło. Zagniatam dalej, jeszcze kilka minut. Przykrywami wkładam do lodówki na godzinę. Potem rozwałkowuję na placek. Posypuje go kawałkami zimnego masła.Składam jak kopertę i ponownie rozwałkowuję. Chłodzę 45 min. Czynności: wałkowania i chłodzenia powtarzam 3 razy. 

2. Orzechy mielę, mieszam z miodem i cynamonem.Ciasto rozwałkowuję. Tnę na trójkąty. Kładę na nich farsz.Zwijam, formuję rogale.Zostawiam je na godzinę,by ciasto ponownie wyrosło.Smaruję roztrzepanym jajkiem. Posypuję orzechami.Piekę 25 minut w 180 st.

Jak zrobić racuchy z jabłkami?Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas