Rogaliki z dżemem

Mięciutkie, słodkie – po prostu pycha.

Rogaliki możesz też udekorować lukrem
Rogaliki możesz też udekorować lukrem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki jasnego piwa
  • pół szklanki cukru pudru
  • op. cukru waniliowego
  • 30 dag margaryny
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • polewa lukrowa i orzechy włoskie

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej przez sito, posiekaj ze schłodzoną margaryną. Dodaj piwo, cukier puder i cukier waniliowy, wyrób gładkie ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki.

2. Ciasto podziel na porcje. Każdą rozwałkuj na placek wielkości talerza, pokrój na 8 trójkątów. Na środku każdego trójkącika ułóż łyżkę dżemu z czarnej porzeczki, zwiń, formując rogaliki.

3. Blachę natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż rogaliki. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Ostudź, polukruj, posyp posiekanymi orzechami.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas