Rogaliki z dżemem
Mięciutkie, słodkie – po prostu pycha.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki jasnego piwa
- pół szklanki cukru pudru
- op. cukru waniliowego
- 30 dag margaryny
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- polewa lukrowa i orzechy włoskie
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej przez sito, posiekaj ze schłodzoną margaryną. Dodaj piwo, cukier puder i cukier waniliowy, wyrób gładkie ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki.
2. Ciasto podziel na porcje. Każdą rozwałkuj na placek wielkości talerza, pokrój na 8 trójkątów. Na środku każdego trójkącika ułóż łyżkę dżemu z czarnej porzeczki, zwiń, formując rogaliki.
3. Blachę natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż rogaliki. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Ostudź, polukruj, posyp posiekanymi orzechami.