Reklama

Reklama

Rolada cappuccino z bananami

Delikatny biszkopt z pyszną kawową masa i bananową.


Reklama


Składniki:


  • 4 jajka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 210 g + łyżka cukru
  • 75 g mąki
  • 75 g maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 płatów żelatyny
  • 750 g śmietany kremówki
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cappuccino  w proszku
  • 4 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Wiórki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka rozdzielić. Białka z wodą ubić na sztywną pianę, pod koniec wsypać 150 g cukru. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z mąka ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta. Masę nałożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blasze (ok. 23x38 cm), wyrównać. Piec w 200 st. C przez 10-12 minut.

Biszkopt wyłożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem, zdjąć papier, ostudzić.

Żelatynę namoczyć. Śmietanę ubić, dodając cukier waniliowy i 60 g cukru i cappuccino. Żelatynę odcisnąć, roztopić i dodać do śmietany. Połowę masy nałożyć na biszkopt, zostawić 1 cm wolnego brzegu. Banany obrać i skropić cytryną, ułożyć na masie. Biszkopt zrolować i posmarować resztą masy, odłożyć na 2 godziny w chłodne miejsce. Posypać wiórkami czekoladowymi. 

Dowiedz się więcej na temat: Rolada cappuccino z bananami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje