Rolada cappuccino z bananami
Delikatny biszkopt z pyszną kawową masa i bananową.
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki zimnej wody
- 210 g + łyżka cukru
- 75 g mąki
- 75 g maki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 płatów żelatyny
- 750 g śmietany kremówki
- Opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cappuccino w proszku
- 4 banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- Wiórki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. Białka z wodą ubić na sztywną pianę, pod koniec wsypać 150 g cukru. Kolejno dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z mąka ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta. Masę nałożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blasze (ok. 23x38 cm), wyrównać. Piec w 200 st. C przez 10-12 minut.
Biszkopt wyłożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem, zdjąć papier, ostudzić.
Żelatynę namoczyć. Śmietanę ubić, dodając cukier waniliowy i 60 g cukru i cappuccino. Żelatynę odcisnąć, roztopić i dodać do śmietany. Połowę masy nałożyć na biszkopt, zostawić 1 cm wolnego brzegu. Banany obrać i skropić cytryną, ułożyć na masie. Biszkopt zrolować i posmarować resztą masy, odłożyć na 2 godziny w chłodne miejsce. Posypać wiórkami czekoladowymi.