Rolada z sandacza
Doskonała z sosem chrzanowym.

Składniki na 6 porcji:
- 60-80 dag fileta z sandacza, - 4-5 pszennych tostów, - 4-5 łyżek kremówki, - 3 łyżki gęstej śmietany,- 2 jajka, kieliszek koniaku, - 5 dag rodzynek, - 12 suszonych moreli, - 3 łyżki białego wina, - po 5 dag pistacji, i płatków migdałowych, - sól, biały pieprz, - skórka otarta z cytryny, - 1/2 l bulionu warzywnego, - 1/2 l wywaru rybnego, - 4 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
1. Mięso ryby oddzielić od skóry. Skórę natrzeć solą, pieprzem i skórką cytrynową, owinąć w folię, włożyć do lodówki. Tosty okroić ze skórki i zalać kremówką. Rodzynki i morele polać winem, odstawić na 20 minut. Mięso sandacza i odciśnięte tosty zmielić, utrzeć ze śmietaną, pieprzem, solą, koniakiem i żółtkami. Ubić pianę z białek. Rodzynki, pistacje i płatki migdałowe dodać do masy rybnej razem z pianą. 2. Skórę sandacza ułożyć na natłuszczonej ściereczce, posmarować 1/2 farszu, pośrodku poukładać morele. Przykryć resztą farszu, uformować roladę, zawinąć w ściereczkę. 3. Roladę ułożyć na podstawce, wstawić do rynienki do gotowania ryb wypełnionej gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu około 40 minut. Ostudzić w wywarze, wyjąć, usunąć ściereczkę. Roladę pokroić na plastry. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, wymieszać z wywarem rybnym. Odrobinę galarety wlać na spód półmiska, zastudzić, na tym ułożyć plastry rolady, udekorować, zalać resztą galarety, zastudzic. Podawać z sosem chrzanowym. Czas przygotowania: 75 minut 1 porcja: 189 kcal Sos chrzanowy z pomarańczą
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!