Rolada z sandacza

Doskonała z sosem chrzanowym.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 60-80 dag fileta z sandacza,
- 4-5 pszennych tostów,
- 4-5 łyżek kremówki,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 2 jajka, kieliszek koniaku,
- 5 dag rodzynek,
- 12 suszonych moreli,
- 3 łyżki białego wina,
- po 5 dag pistacji,
i płatków migdałowych,
- sól, biały pieprz,
- skórka otarta z cytryny,
- 1/2 l bulionu warzywnego,
- 1/2 l wywaru rybnego,
- 4 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

1. Mięso ryby oddzielić od skóry. Skórę natrzeć solą, pieprzem i skórką cytrynową, owinąć w folię, włożyć do lodówki. Tosty okroić ze skórki i zalać kremówką. Rodzynki i morele polać winem, odstawić na 20 minut. Mięso sandacza i odciśnięte tosty zmielić, utrzeć ze śmietaną, pieprzem, solą, koniakiem i żółtkami. Ubić pianę z białek. Rodzynki, pistacje i płatki migdałowe dodać do masy rybnej razem z pianą.
2. Skórę sandacza ułożyć na natłuszczonej ściereczce, posmarować 1/2 farszu, pośrodku poukładać morele. Przykryć resztą farszu, uformować roladę, zawinąć w ściereczkę.
3. Roladę ułożyć na podstawce, wstawić do rynienki do gotowania ryb wypełnionej gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu około 40 minut. Ostudzić w wywarze, wyjąć, usunąć ściereczkę. Roladę pokroić na plastry. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, wymieszać z wywarem rybnym. Odrobinę galarety wlać na spód półmiska, zastudzić, na tym ułożyć plastry rolady, udekorować, zalać resztą galarety, zastudzic. Podawać z sosem chrzanowym.
Czas przygotowania: 75 minut
1 porcja: 189 kcal Sos chrzanowy z pomarańczą

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas