Rolada z szynką i pieczarkami
Kto powiedział, że rolada musi być słodka? U nas przepis na taką, która podbije wasze podniebienia słonym smakiem.
Do miski wkrusz drożdże, wsyp cukier, rozetrzyj. Dodaj ciepłe mleko oraz 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę, dodaj sól, wymieszaj. Dodaj wyrośnięty rozczyn, miękkie masło oraz żółtka. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło. Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki pokrój w półplasterki. Na oleju zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż je, aż odparuje z nich płyn. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Rozłóż plasterki szynki i pieczarki. Zwiń jak roladę, końce ciasta podłóż pod spód. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem. Rolady przełóż na posmarowany olejem papier do pieczenia i za-wiń w niego dwukrotnie, pozostawiając ok. 1 cm luzu. Odstaw na ok. 15 minut. Piecz 25-30 min w temp. 180°C.