Niepokojąca zieleń na chlebie? Zastanów się, zanim pieczywo wyląduje w koszu

Pokrojony chleb razowy z ziarnami słonecznika, ciemne i gęste pieczywo, w przekroju widoczne liczne nasiona, wierzch bochenka posypany dużą ilością słonecznika, całość na drewnianej desce.
Domowy chleb słonecznikowy może zmienić barwę ziaren. Dlaczego tak się dzieje?123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego słonecznik po upieczeniu robi się zielony?
  2. Nie tylko słonecznik zmienia swoją barwę

Zobacz również:

    Dlaczego słonecznik po upieczeniu robi się zielony?

    Drewniana łyżka wypełniona łuskanymi ziarnami słonecznika, leżąca na tle rozrzuconych ziaren słonecznika.
    Zmiana barwy słonecznika na zielony jest procesem naturalnym i nie trzeba się nią martwić123RF/PICSEL

    Zobacz również:

      Nie tylko słonecznik zmienia swoją barwę

      Garnek z gotującym się barszczem z widocznymi kawałkami buraków oraz warzyw, na powierzchni lekka piana.
      Nie tylko nasiona słonecznika reagują na zmianę pHOlga Vorobeva123RF/PICSEL

      Zobacz również:

      Stos naleśników polanych syropem klonowym, posypanych cukrem pudrem, ozdobionych plasterkami banana i świeżymi truskawkami, podany na talerzu, wokół rozsypane kawałki czekolady.
      Odkryj triki, które pomogą ci oszczędzać czas, pieniądze i energięCanva ProINTERIA.PL
      Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 155: Jarosław GibasINTERIA.PL