Przygotuj ten składnik do barszczu już teraz. W Wigilię wszyscy będą zajadać się ze smakiem

InteriaKobieta Redakcja

Barszcz młodopolski
Zdaniem wielu, najlepszy barszcz wigilijny to ten ugotowany na zakwasieCanvaProINTERIA.PL

Spis treści:

  1. Barszcz na zakwasie najlepiej smakuje w wigilię
  2. Dlaczego warto pić zakwas z buraków?
  3. Jak zrobić zakwas buraczany? Przepis krok po kroku

Barszcz na zakwasie najlepiej smakuje w wigilię

Zobacz również:

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?

  • Wspomaga odporność - jest dobrym źródłem witamin A, C, z grupy B i minerałów: żelaza, magnezu, potasu, wapnia.
  • Przeciwdziała anemii.
  • Wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn.
  • Korzystnie wpływa na wygląd skóry.
  • Poprawia wydolność fizyczną.
  • Reguluje ciśnienie krwi.
  • Wspiera metabolizm.
Plastry buraków, ząbki czosnku i liście laurowe zanurzone w czerwonym płynie, prawdopodobnie w marynacie lub w procesie kiszenia.
Zakwas buraczany robi się bardzo prosto. Należy jednak pilnować, aby na wierzchu nie pojawiła się pleśńunknown123RF/PICSEL

Jak zrobić zakwas buraczany? Przepis krok po kroku

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 20-25 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 l wody

Zobacz również:

Stos naleśników polanych syropem klonowym, posypanych cukrem pudrem, ozdobionych plasterkami banana i świeżymi truskawkami, podany na talerzu, wokół rozsypane kawałki czekolady.
Odkryj triki, które pomogą ci oszczędzać czas, pieniądze i energięCanva ProINTERIA.PL
"Ewa gotuje": Rosół na jagnięciniePolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?