Rolada ze schabu z morelą i miechunką
Pomysł na niedzielny obiad.
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 2 łyżki masła
- 1 posiekana cebula
- 5 ząbków czosnku
- 60 g Złotych owoców np. Bakalland (miechunka peruwiańska)
- 100 g moreli suszonych np. Bakalland
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- świeży rozmaryn
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Do małego naczynia wsypujemy posiekane suszone morele i złote owoce, wszystko zalewamy szklanką soku pomarańczowego, odstawiamy na pół godziny. Schab myjemy, na dużej patelni roztapiamy masło i podsmażamy mięso ze wszystkich stron, odstawiamy do wystygnięcia.
2. Następnie na patelni roztapiamy łyżeczkę masła, podsmażamy cebulkę z 2 ząbkami czosnku, dodajemy posiekane suszone owoce i sok pomarańczowy. Pozostawiamy na ogniu, aż sos się zredukuje, a wszystkie składniki staną się miękkie. Na końcu nadzienie przekładamy do miseczki do wystygnięcia. Wystudzone mięso nacinamy wzdłuż tak, aby po rozchyleniu mięsa powstał płat. Delikatnie rozprowadzamy nadzienie w powstałym wgłębieniu.
3. Mięso zawijamy w roladę i ciasno związujemy wszystko nicią kuchenną. Dodatkowo już związane mięso, delikatnie nacinamy w kilku punktach i wkładamy w nie pokrojone plasterki czosnku. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, kładziemy na nie gałązki rozmarynu. Wszystko zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 150 stopniach przez ok. 1,5 godziny.
4. Gotowe mięso odstawiamy przed pokrojeniem do wystygnięcia na ok. 15 minut.