Rolada ze schabu z morelą i miechunką

Pomysł na niedzielny obiad.

Rolada ze schabu z morelami
Rolada ze schabu z morelami materiały prasowe

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 2 łyżki masła
  • 1 posiekana cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 60 g Złotych owoców np. Bakalland (miechunka peruwiańska)
  • 100 g moreli suszonych np. Bakalland
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • świeży rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Do małego naczynia wsypujemy posiekane suszone morele i złote owoce, wszystko zalewamy szklanką soku pomarańczowego, odstawiamy na pół godziny. Schab myjemy, na dużej patelni roztapiamy masło i podsmażamy mięso ze wszystkich stron, odstawiamy do wystygnięcia.

2. Następnie na patelni roztapiamy łyżeczkę masła, podsmażamy cebulkę z 2 ząbkami czosnku, dodajemy posiekane suszone owoce i sok pomarańczowy. Pozostawiamy na ogniu, aż sos się zredukuje, a wszystkie składniki staną się miękkie. Na końcu nadzienie przekładamy do miseczki do wystygnięcia. Wystudzone mięso nacinamy wzdłuż tak, aby po rozchyleniu mięsa powstał płat. Delikatnie rozprowadzamy nadzienie w powstałym wgłębieniu.

3. Mięso zawijamy w roladę i ciasno związujemy wszystko nicią kuchenną. Dodatkowo już związane mięso, delikatnie nacinamy w kilku punktach i wkładamy w nie pokrojone plasterki czosnku. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, kładziemy na nie gałązki rozmarynu. Wszystko zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 150 stopniach przez ok. 1,5 godziny.

4. Gotowe mięso odstawiamy przed pokrojeniem do wystygnięcia na ok. 15 minut.

Wielkanoc 2016
Wielkanoc 2016INTERIA.PL
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas