Zapamiętaj 3 zasady. Dymka urośnie jak na drożdżach
Cebulę dymkę warto zasadzić końcem marca i początkiem kwietnia, aby cieszyć się jej smakiem w lipcu i sierpniu. Przy tej okazji warto stosować się do trzech podstawowych zasad, dzięki którym dymka urośnie jak na drożdżach, a latem zbierzemy obfite plony.

Kiedy sadzić dymkę?
Cebula-dymka ma niewielkie wymagania i dobrze radzi sobie z mrozem, dlatego można sadzić ją dwa razy do roku: na przełomie marca i kwietnia, by cieszyć się jej smakiem w miesiącach letnich lub w październiku, wówczas plony zbierzemy w maju.
Jeśli planujesz sadzić dymkę wiosną, warto pamiętać o trzech podstawowych zasadach, które sprawią, że letnie zbiory będą obfite. Pierwsza z nich dotyczy temperatury gleby. Choć przyjęło się, że cebulę sadzimy na przełomie marca i kwietnia, to nie należy umieszczać jej w ziemi, jeśli temperatura jest niższa niż 5 stopni Celsjusza. Sadzenie możemy planować, jeśli gleba ma 5 - 7 stopni Celsjusza.
Jak sadzić dymkę?
Kolejna zasada, które należy się trzymać, tym razem nie tylko wiosną, to odległość między cebulami. Okazuje się, że dymka nie lubi tłoku. Dlatego, aby pięknie urosła, trzeba zachować około 8 — 10-centymetrową przestrzeń pomiędzy cebulami. Grządki natomiast powinno dzielić około 25 centymetrów. Dymkę sadzimy na głębokości 2 - 3 centymetrów.
Cebula najlepiej czuje się w miejscach dobrze nasłonecznionych. Jej ulubiona gleba jest lekka i przepuszczalna. Wybierając stanowisko dla dymki, warto pamiętać, by nie sadzić jej w miejscu, gdzie w ubiegłym roku rosły warzywa cebulowe — minimalizujemy tym ryzyko chorób.
Posadź dymkę w pobliżu marchwi
Nie od dziś wiadomo, że niektóre warzywa dobrze rosną w towarzystwie innych. W przypadku dymki warto posadzić ją w pobliżu marchwi. Pomarańczowy korzeń jest dla cebuli niczym obrońca, bowiem odstrasza szkodniki żerujące na dymce, w tym śmietkę cebulankę. Zatem trzecia zasada obfitych plonów to sadzenie dymki w pobliżu marchwi.