Pięć najzdrowszych serów. Jedz, by wzmocnić kości i mózg
Sery często są na "cenzurowanym” w naszej diecie jako tłuste i kaloryczne. Nie warto jednak z nich całkowicie rezygnować, bo są niezastąpionym źródłem białka i wapnia. Wystarczy uważnie czytać etykiety i wybierać produkty o prostym składzie. Włoska dietetyczka Natalie Rizzo podpowiada, które sery są najbardziej wartościowe i najzdrowsze dla naszego organizmu.

Twaróg wiejski
Włoska dietetyczka za najzdrowszy ser uznała twaróg wiejski, który ma mniej tłuszczów nasyconych, a więcej białka niż inne sery. Znajdziemy w nim również cenne witaminy i minerały: witaminy z grupy B, wapń, fosfor i selen. Co ważne, można go kupić w wersji z obniżoną zawartością tłuszczu i bez dodatku soli. To idealny ser dla seniorów - wzmacnia kości i pracę mózgu, a nie obciąża układu krążenia.
Najzdrowsze sery miękkie
Na drugim miejscu Natalie Rizzo umieściła sery miękkie, takie jak ricotta i gorgonzola. Zawierają one mniej tłuszczu i sodu niż inne popularne sery i są polecane osobom zmagającym się z artretyzmem i osteoporozą, a także niedoborami witamin z grupy B. Warto wiedzieć, że gorgonzola zawiera mniej cholesterolu niż udko kurczaka. Ricotta jest z kolei niskokaloryczna, a dostarcza dużo cennego białka. Można ją jeść na diecie - przyspieszy metabolizm i wzmocni mięśnie. Jest cennym składnikiem w diecie seniorów - wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i wspomaga mineralizację kości i zębów.
Mozzarella
Na trzecim miejscu uplasowała się popularna mozzarella. Wytwarza się ją z odtłuszczonego mleka krowiego, dzięki czemu zawiera mniej tłuszczów nasyconych. Jest bogatym źródłem wapnia i białka oraz witamin z grupy B. W sklepach dostępna jest mozzarella o obniżonej zawartości sodu. Wybierając produkt wysokiej jakości (bez zbędnych składników, takich jak ulepszacze smaku i konserwanty), zapewnimy sobie moc wartości odżywczych.
Ser feta
Ser feta powstaje na bazie mleka koziego i owczego, jest bardzo odżywczy i zawiera cenne witaminy z grupy B oraz żelazo. Dzięki temu zmniejsza ryzyko anemii i wspiera pracę mózgu. Jest też korzystny dla jelit i całego układu pokarmowego, bo stanowi bogate źródło probiotyków. Uważać na niego powinny jedynie osoby z nadciśnieniem i miażdżycą - zawiera sporo cholesterolu i sodu.

Najzdrowszy ser świata
Za najzdrowszy ser świata uznaje się też parmezan. Ten twardy ser charakteryzuje się mniejszą zawartością wody - jest zbity, a dzięki temu sycący. To bogate źródło wapnia i białka (porównywalne z mięsem), a także cennej witaminy A. Już niewielka porcja parmezanu wzmacnia kości i zęby. Regularne dodawanie tego sera do potraw znacznie zmniejsza ryzyko osteoporozy. Kluczowe jest, by jadać go w małych porcjach - zawiera sporo sodu, może więc przyczyniać się do nadciśnienia tętniczego.
Czytaj także: