Roladki drobiowe z jarmużem i suszonym pomidorem, z kaszą jaglaną i pesto
Te atrakcyjne roladki można przygotować błyskawicznie! Jarmuż jest już dostępny w supermarketach przez niemal cały rok.
Wraz z suszonym pomidorem zafunduje wam prowansalską ucztę, a w zestawie z kaszą jaglaną, domowym bazyliowym pesto oraz ulubioną sałatką danie to będzie wyjątkowo zdrowe i sycące!
Składniki na 1-2 porcje
1 pierś kurczaka zagrodowego lub ¹⁄³ piersi indyczej
2 szklanki listków jarmużu (bez stwardniałych części)
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
szczypta gałki muszkatołowej
2-3 suszone pomidory z zalewy
szczypta oregano lub ziół prowansalskich
sól morska lub himalajska do smaku
1 ząbek czosnku
rukola lub roszponka do serwowania
oliwa do skropienia dania
Do pesto
1 szklanka natki pietruszki
1 mały ząbek czosnku
szczypta soli do smaku
sok z ½ cytryny
3-4 uprażone migdały
¼ szklanki wody źródlanej
Przygotowanie
Zmiksuj wszystkie składniki pesto i wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną. Jarmuż umyj i drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Pierś kurczaka lub indyka umyj, osusz i potnij na cienkie sznycelki. Dopraw solą i roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi lub oregano.
Obsmaż na patelni jarmuż z dodatkiem startego lub wyciśniętego przez praskę czosnku, dopraw gałką muszkatołową i solą. Odstaw na chwilkę do ostygnięcia.
Na sznycelki połóż jarmuż i suszonego pomidora, a następnie zwijaj delikatnie, spinając roladki wykałaczkami. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Roladki obsmaż delikatnie na oleju kokosowym i wstaw na 10 minut do piekarnika.
Wyciągnij wykałaczki i potnij mięso na kawałki. Danie skrop oliwą i serwuj z ulubioną sałatą.
Moja rada
Jeżeli zdecydujecie się na program Jaglany Detoks z udziałem ryb i drobiu, pamiętajcie, że aby utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, należy łączyć białko zwierzęce z bardzo alkalizującymi produktami tak, jak w tym przepisie, bo jarmuż, pesto z natki pietruszki, kasza jaglana i rukola są zasadotwórcze.
Aby lepiej strawić to danie, postarajcie się spożyć roladki na samym końcu. Rozpocznijcie od sałatki skropionej oliwą lub ulubionym dressingiem, następnie wcinajcie kaszę i dopiero roladki. W ten sposób poczujecie więcej smaku i poprawicie trawienie. Przed posiłkiem wypijcie napar z kopru włoskiego!
***
Przepis pochodzi z książki pt: "Jaglany Detoks". Dzięki niej książce poprawisz jakość swojego życia, oczyścisz umysł, odnajdziesz wewnętrzny spokój, odbędziesz podróż w głąb siebie - znajdziesz to, co najważniejsze. Miłość.
W książce oprócz porad zdrowotnych, opisu diety oraz planu działania znajdziesz również przepisy na potrawy z kaszy jaglanej. Nigdy nie jest za późno, by zadbać o siebie i swoich bliskich!