Reklama

Reklama

Roladki drobiowe z jarmużem i suszonym pomidorem, z kaszą jaglaną i pesto

Te atrakcyjne roladki można przygotować błyskawicznie! Jarmuż jest już dostępny w supermarketach przez niemal cały rok.

Wraz z suszonym pomidorem zafunduje wam prowansalską ucztę, a w zestawie z kaszą jaglaną, domowym bazyliowym pesto oraz ulubioną sałatką danie to będzie wyjątkowo zdrowe i sycące!

Składniki na 1-2 porcje

Reklama

1 pierś kurczaka zagrodowego lub ¹⁄³ piersi indyczej
2 szklanki listków jarmużu (bez stwardniałych części)
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
szczypta gałki muszkatołowej
2-3 suszone pomidory z zalewy
szczypta oregano lub ziół prowansalskich
sól morska lub himalajska do smaku
1 ząbek czosnku
rukola lub roszponka do serwowania
oliwa do skropienia dania

Do pesto

1 szklanka natki pietruszki
1 mały ząbek czosnku
szczypta soli do smaku
sok z ½ cytryny
3-4 uprażone migdały
¼ szklanki wody źródlanej

Przygotowanie

Zmiksuj wszystkie składniki pesto i wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną. Jarmuż umyj i drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Pierś kurczaka lub indyka umyj, osusz i potnij na cienkie sznycelki. Dopraw solą i roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi lub oregano.

Obsmaż na patelni jarmuż z dodatkiem startego lub wyciśniętego przez praskę czosnku, dopraw gałką muszkatołową i solą. Odstaw na chwilkę do ostygnięcia.

Na sznycelki połóż jarmuż i suszonego pomidora, a następnie zwijaj delikatnie, spinając roladki wykałaczkami. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Roladki obsmaż delikatnie na oleju kokosowym i wstaw na 10 minut do piekarnika.

Wyciągnij wykałaczki i potnij mięso na kawałki. Danie skrop oliwą i serwuj z ulubioną sałatą.

Moja rada

Jeżeli zdecydujecie się na program Jaglany Detoks z udziałem ryb i drobiu, pamiętajcie, że aby utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, należy łączyć białko zwierzęce z bardzo alkalizującymi produktami tak, jak w tym przepisie, bo jarmuż, pesto z natki pietruszki, kasza jaglana i rukola są zasadotwórcze.

Aby lepiej strawić to danie, postarajcie się spożyć roladki na samym końcu. Rozpocznijcie od sałatki skropionej oliwą lub ulubionym dressingiem, następnie wcinajcie kaszę i dopiero roladki. W ten sposób poczujecie więcej smaku i poprawicie trawienie. Przed posiłkiem wypijcie napar z kopru włoskiego!

***

Przepis pochodzi z książki pt: "Jaglany Detoks". Dzięki niej książce poprawisz jakość swojego życia, oczyścisz umysł, odnajdziesz wewnętrzny spokój, odbędziesz podróż w głąb siebie - znajdziesz to, co najważniejsze. Miłość.

W książce oprócz porad zdrowotnych, opisu diety oraz planu działania znajdziesz również przepisy na potrawy z kaszy jaglanej. Nigdy nie jest za późno, by zadbać o siebie i swoich bliskich!


Dowiedz się więcej na temat: Jaglany detoks

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje