Roladki drobiowe z warzywami
Propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny.
Szałwiowe zraziki z parówką
Sposób przygotowania
1.Mięso umyj, wytrzyj. Filety rozetnij na 8 płatów. Przykryj je przezroczystą folią (by nie uszkodzić włókien mięsa) i cienko rozbij. Usuń folię. Kotlety oprósz solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Szałwię opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. Zeszklij na 1 łyżce masła. Dodaj listki szałwii i smaż razem jeszcze przez chwilę.
2. Tak przygotowaną cebulę z szałwią rozłóż na płatach mięsa. Na każdym połóż także parówkę. Zwiń. Zraziki zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej pozostałe masło oraz 2-3 łyżki oleju. Włóż mięso, zrumień je ze wszystkich stron. Zmniejsz płomień i duś jeszcze 15 minut.
Zawijasy grzybowe
Sposób przygotowania
1. Czosnek obierz, rozetrzyj. Rozmaryn posiekaj. Filety rozetnij na 8 płatów, posmaruj je czosnkiem. Posyp solą, pieprzem i rozmarynem. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Obraną cebulę i pieczarki potnij. Marchewkę obierz, zetrzyj. Warzywa i grzyby usmaż na oleju. Wystudź i zmiel.
2. Mięso połącz z kajzerką, jajkiem, musztardą i zmielonymi składnikami. Masę rozsmaruj na mięsie. Zwiń. Zrumień na reszcie oleju. Ułóż w formie. Piecz 40 min w 180 st. Podawaj z sosem z dna formy.
Rulony na słodko-kwaśno
Sposób przygotowania
1. Z cytryny i pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Czosnek obierz, posiekaj. Mięso pokrój na 4 plasterki. Lekko rozbij. Sznycle posmaruj masłem. Oprósz solą i pieprzem. Żurawiny opłucz, osącz. Jabłka i seler obierz, oczyść, pokrój w słupki, włóż do garnka.
2. Potem dodaj miód, skórkę i sok z cytrusów. Przypraw czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Zagotuj, wystudź. Na sznyclach połóż po 1 łyżce owoców i selera. Zwiń. Roladki obsmaż na oleju. Dodaj pozostałe podduszone składniki. Gotuj 20 minut na małym płomieniu.