Roladki drobiowe z warzywami
Propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny.

Szałwiowe zraziki z parówką
Składniki
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 8 krótkich parówek
- 1 duża cebula
- 3–4 gałązki szałwii
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- olej
Sposób przygotowania
1.Mięso umyj, wytrzyj. Filety rozetnij na 8 płatów. Przykryj je przezroczystą folią (by nie uszkodzić włókien mięsa) i cienko rozbij. Usuń folię. Kotlety oprósz solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Szałwię opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. Zeszklij na 1 łyżce masła. Dodaj listki szałwii i smaż razem jeszcze przez chwilę. 2. Tak przygotowaną cebulę z szałwią rozłóż na płatach mięsa. Na każdym połóż także parówkę. Zwiń. Zraziki zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej pozostałe masło oraz 2-3 łyżki oleju. Włóż mięso, zrumień je ze wszystkich stron. Zmniejsz płomień i duś jeszcze 15 minut.

Zawijasy grzybowe
Składniki
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 1 marchewka
- po 20 dag mielonego drobiu i pieczarek
- 1/2 kajzerki
- 1/4 szkl. mleka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy
- 2 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Czosnek obierz, rozetrzyj. Rozmaryn posiekaj. Filety rozetnij na 8 płatów, posmaruj je czosnkiem. Posyp solą, pieprzem i rozmarynem. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Obraną cebulę i pieczarki potnij. Marchewkę obierz, zetrzyj. Warzywa i grzyby usmaż na oleju. Wystudź i zmiel. 2. Mięso połącz z kajzerką, jajkiem, musztardą i zmielonymi składnikami. Masę rozsmaruj na mięsie. Zwiń. Zrumień na reszcie oleju. Ułóż w formie. Piecz 40 min w 180 st. Podawaj z sosem z dna formy.

Rulony na słodko-kwaśno
Składniki
- 60 dag fileta z indyka
- po 15 dag żurawiny i selera
- 4 jabłka
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- suszony tymianek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Z cytryny i pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Czosnek obierz, posiekaj. Mięso pokrój na 4 plasterki. Lekko rozbij. Sznycle posmaruj masłem. Oprósz solą i pieprzem. Żurawiny opłucz, osącz. Jabłka i seler obierz, oczyść, pokrój w słupki, włóż do garnka. 2. Potem dodaj miód, skórkę i sok z cytrusów. Przypraw czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Zagotuj, wystudź. Na sznyclach połóż po 1 łyżce owoców i selera. Zwiń. Roladki obsmaż na oleju. Dodaj pozostałe podduszone składniki. Gotuj 20 minut na małym płomieniu.