Roladki z rybą
Wyglądają wyjątkowo efektownie!
Składniki:
- 20 dag szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 6 łyżek oleju
- 25 dag mielonego twarogu
- 1 opakowanie (50 dag) makaronu lasagne
- 30 dag filetów z łososia, (ew. innej morskiej ryby)
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 175 ml bulionu warzywnego
- ok. 5 gałązek szałwii
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Makaron włóż do wrzącej, posolonej wody. Gotuj 5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Płaty zanurz na chwilę w zimnej wodzie, wyjmij, osącz i ułóż na ściereczce.
2. Szpinak przebierz, opłucz, osusz. Cebule obierz, grubo posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim połowę czosnku i cebuli. Dołóż szpinak. Chwilę razem podduś. Potem przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zdejmij z ognia i wymieszaj z twarogiem. Filety opłucz, osusz, lekko posól i pokrój na kawałki.
3. Na płatach makaronu rozłóż masę szpinakową i rybę. Pozostaw wolne brzegi. Lasagne zwiń. Rulony owiń grubą folią aluminiową. Mocno skręć końce. Włóż do posolonego wrzątku i gotuj ok. 15 minut.
4. W tym czasie papryki oczyść, opłucz, strączki pokrój w drobną kostkę. Resztę cebuli i czosnku zeszklij na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodaj paprykę i koncentrat pomidorowy. Zasmaż. Podlej bulionem, gotuj ok. 2 minut. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Listki szałwii usmaż na pozostałym oleju. Rulony ze szpinakiem i rybą wyjmij, pokrój na kawałki. Polej sosem paprykowym i udekoruj listkami szałwii