Rolady wołowe z marchewką
Jedno z ulubionych dań Ślązaków. Tradycyjnie podawana z kluskami śląskimi i duszoną czerwoną kapustą.
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz, osusz, rozbij ostrożnie na cienkie płaty. Oprósz je z dwóch stron solą, pieprzem oraz słodką i wędzoną papryką.
2. Oczyszczoną połówkę marchewki pokrój w cienkie słupki. Poszatkuj obraną cebulę. Warzywa rozłóż na plastrach wołowiny, zwiń roladki. Obwiąż je lub zepnij wykałaczkami, oprósz mąką. Obsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju (2 łyżki). Zalej trzema szklankami wody, duś około 45 minut.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp łyżkę mąki, przygotuj rumianą zasmażkę. Miękkie mięso wyjmij na talerze. Powstały wywar połącz z zasmażką. Dopraw solą, pieprzem i paprykami. Polej mięso.