Reklama

Reklama

Rolady wołowe z marchewką

Jedno z ulubionych dań Ślązaków. Tradycyjnie podawana z kluskami śląskimi i duszoną czerwoną kapustą.

Czas przyrządzenia: ok. 70 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 6 plastrów wołowiny na zrazy
  • pół marchewki
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki musztardy
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz
  • mielona słodka i wędzona papryka

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz, osusz, rozbij ostrożnie na cienkie płaty. Oprósz je z dwóch stron solą, pieprzem oraz słodką i wędzoną papryką.

Reklama

2. Oczyszczoną połówkę marchewki pokrój w cienkie słupki. Poszatkuj obraną cebulę. Warzywa rozłóż na plastrach wołowiny, zwiń roladki. Obwiąż je lub zepnij wykałaczkami, oprósz mąką. Obsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju (2 łyżki). Zalej trzema szklankami wody, duś około 45 minut.

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp łyżkę mąki, przygotuj rumianą zasmażkę. Miękkie mięso wyjmij na talerze. Powstały wywar połącz z zasmażką. Dopraw solą, pieprzem i paprykami. Polej mięso.

Dowiedz się więcej na temat: Rolady wołowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje