Rosół po śląsku. Jeden składnik zmienia smak

Jak Polska długa i szeroka rosół na niedzielny (i nie tylko) obiad, to jedno z najpopularniejszych dań. Każdy kucharz i kucharka ma swoje sposoby, by nadać bulionowi niepowtarzalny smak. Jednak każdy, kto choć raz próbował rosołu na Śląsku, z pewnością poczuł, że ma on nieco inny aromat. Wszystko dlatego, że śląskie gospodynie dodają do niego składniki, które w innych częściach Polski nie są popularnym dodatkiem do rosołu.

Rosół jest niekwestionowanym królem polskich zup
Rosół jest niekwestionowanym królem polskich zup123RF/PICSEL

Rosół po śląsku: tajemnicze składniki, które zmienia smak bulionu

Śląski rosół smakuje inaczej - z tym stwierdzeniem zgodzi się każdy, kto kiedyś próbował tradycyjnej polskiej zupy w tym regionie. Czy zastanawialiście się, dlaczego smak rosołu na Śląsku jest inny? Okazuje się, że tamtejsze gospodynie wrzucają do garnka składnik, który kucharzy i kucharki z innych częściach kraju często wprawia w osłupienie, a mowa o kapuście. Dla wielu zaskakujący może być też lubczyk jako przyprawa do rosołu. Jeśli nie miałeś okazji spróbować śląskiego rosołu, to poniżej znajdziesz przepis, dzięki czemu możesz urozmaicić rodzinie obiad i nadać tradycyjnej zupie nieco inny smak.

Rosół po śląsku: Przepis

  • 1 kura  (w całości)   
  • ¼  kapusty (białej lub włoskiej) 
  • 0,5 kg wołowiny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 por (tylko jego biała część)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 gałązki lubczyku
  • 3 - 4 liście laurowe
  • 4 - 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Rosół po śląsku przygotujesz według następujących kroków:

  1. Mięso włóż do garnka i zalej czterema litrami zimnej wody. Gotuj do powstania szumowin.

  • Zbierz pianę z wierzchu rosołu i dodaj warzywa (z wyjątkiem cebuli) oraz przyprawy (z wyjątkiem soli i pieprzu).

  • Cebulę opalaj nad palnikiem, aż jej skórka zbrązowieje. Następnie przekrój ją na pół i wrzuć do garnka.

  • Gotuj rosół na małym ogniu przez około 3 godziny. Jeśli musisz dolać wody, uzupełniaj garnek jedynie zimnym płynem, inaczej rosół zmętnieje.

  • Na koniec posól i popieprz rosół. Gotuj jeszcze przez chwilę.

  • Smacznego!

    A wy jak przygotowujecie swój rosół? Czy w waszej części kraju też dodaje się do niego kapustę i lubczyk?

    „Ewa gotuje”. Śląska biesiada. Sekrety regionalnej kuchniPolsat
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas