Rosół po śląsku. Jeden składnik zmienia smak

Rosół jest niekwestionowanym królem polskich zup
Rosół jest niekwestionowanym królem polskich zup123RF/PICSEL

Rosół po śląsku: tajemnicze składniki, które zmienia smak bulionu

Rosół po śląsku: Przepis

  • 1 kura  (w całości)   
  • ¼  kapusty (białej lub włoskiej) 
  • 0,5 kg wołowiny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 por (tylko jego biała część)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 gałązki lubczyku
  • 3 - 4 liście laurowe
  • 4 - 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  1. Mięso włóż do garnka i zalej czterema litrami zimnej wody. Gotuj do powstania szumowin. 
  2. Zbierz pianę z wierzchu rosołu i dodaj warzywa (z wyjątkiem cebuli) oraz przyprawy (z wyjątkiem soli i pieprzu).
  3. Cebulę opalaj nad palnikiem, aż jej skórka zbrązowieje. Następnie przekrój ją na pół i wrzuć do garnka. 
  4. Gotuj rosół na małym ogniu przez około 3 godziny. Jeśli musisz dolać wody, uzupełniaj garnek jedynie zimnym płynem, inaczej rosół zmętnieje. 
  5. Na koniec posól i popieprz rosół. Gotuj jeszcze przez chwilę.
„Ewa gotuje”. Śląska biesiada. Sekrety regionalnej kuchniPolsatPolsat