Rosół po śląsku. Jeden składnik zmienia smak
Jak Polska długa i szeroka rosół na niedzielny (i nie tylko) obiad, to jedno z najpopularniejszych dań. Każdy kucharz i kucharka ma swoje sposoby, by nadać bulionowi niepowtarzalny smak. Jednak każdy, kto choć raz próbował rosołu na Śląsku, z pewnością poczuł, że ma on nieco inny aromat. Wszystko dlatego, że śląskie gospodynie dodają do niego składniki, które w innych częściach Polski nie są popularnym dodatkiem do rosołu.
Rosół po śląsku: tajemnicze składniki, które zmienia smak bulionu
Śląski rosół smakuje inaczej - z tym stwierdzeniem zgodzi się każdy, kto kiedyś próbował tradycyjnej polskiej zupy w tym regionie. Czy zastanawialiście się, dlaczego smak rosołu na Śląsku jest inny? Okazuje się, że tamtejsze gospodynie wrzucają do garnka składnik, który kucharzy i kucharki z innych częściach kraju często wprawia w osłupienie, a mowa o kapuście. Dla wielu zaskakujący może być też lubczyk jako przyprawa do rosołu. Jeśli nie miałeś okazji spróbować śląskiego rosołu, to poniżej znajdziesz przepis, dzięki czemu możesz urozmaicić rodzinie obiad i nadać tradycyjnej zupie nieco inny smak.
Zobacz również: Przepis na tradycyjny rosół
Rosół po śląsku: Przepis
- 1 kura (w całości)
- ¼ kapusty (białej lub włoskiej)
- 0,5 kg wołowiny
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 1 por (tylko jego biała część)
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 2 gałązki lubczyku
- 3 - 4 liście laurowe
- 4 - 6 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
Rosół po śląsku przygotujesz według następujących kroków:
- Mięso włóż do garnka i zalej czterema litrami zimnej wody. Gotuj do powstania szumowin.
Smacznego!
A wy jak przygotowujecie swój rosół? Czy w waszej części kraju też dodaje się do niego kapustę i lubczyk?
Sprawdź również: Czego o rosole nie wiedziałeś?