Rosół z fasolką szparagową, czosnkiem i dynią
Pierś oraz skrzydełka kurczaka umyj i zalej zimną wodą.

Składniki
na 4 porcje:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- por
- 30 dag dyni
- 30 dag fasolki szparagowej
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 skrzydełka kurczaka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- lubczyk suszony lub świeży
- papryka ostra w proszku
- 20 dag ugotowanego makaronu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pierś oraz skrzydełka kurczaka umyj i zalej zimną wodą. Zagotuj, odlej wodę i zalej ponownie świeżą (dzięki temu rosół będzie klarowny). Dodaj obrane marchewki, pietruszki, seler por i pokrojoną dynię. Dodaj jedną cebulę obraną, a drugą w łupinach oraz natkę pietruszki. Przypraw solą, pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim, papryką ostrą oraz lubczykiem.
2. Gdy warzywa zmiękną, dodaj fasolkę szparagową pokrojoną z odciętymi końcówkami. Gotuj pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podawaj z pokrojoną piersią kurczaka i makaronem.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny