Rosół z kurczaka z mini pulpecikami

W sam raz na niedzielny obiad.

Rosół
Rosółmateriały prasowe

Sposób przygotowania

1. Wykrój z kurczaka 2 piersi. Pozostałe mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną (koniecznie zimną, inaczej rosół nie będzie klarowny) wodą i zagotuj na średnim ogniu.

2. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i zszumuj wywar.

3. Dodaj przyprawy, uchyl przykrywkę i gotuj około 2 godziny.

4. Po tym czasie obierz warzywa, a cebulę opal nad ogniem i włóż do rosołu.

5. Kiedy rosół zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 godziny.

6. Podawaj z pulpecikami i makaronem.

Pulpeciki:

1. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel w maszynce do mielenia.

2. Piersi również zmiel i połącz z bułką, jajkiem, solą, pieprzem i wyrób na gładką i kleistą masę.

3. Uformuj małe pulpeciki.

4. Kulki mięsa włóż 7 minut przed końcem gotowania się rosołu.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas