Rosół z kurczaka z mini pulpecikami
W sam raz na niedzielny obiad.
Sposób przygotowania
1. Wykrój z kurczaka 2 piersi. Pozostałe mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną (koniecznie zimną, inaczej rosół nie będzie klarowny) wodą i zagotuj na średnim ogniu.
2. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i zszumuj wywar.
3. Dodaj przyprawy, uchyl przykrywkę i gotuj około 2 godziny.
4. Po tym czasie obierz warzywa, a cebulę opal nad ogniem i włóż do rosołu.
5. Kiedy rosół zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 godziny.
6. Podawaj z pulpecikami i makaronem.
Pulpeciki:
1. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel w maszynce do mielenia.
2. Piersi również zmiel i połącz z bułką, jajkiem, solą, pieprzem i wyrób na gładką i kleistą masę.
3. Uformuj małe pulpeciki.
4. Kulki mięsa włóż 7 minut przed końcem gotowania się rosołu.