Reklama

Reklama

Rosół z kurczaka z mini pulpecikami

W sam raz na niedzielny obiad.

Składniki

  • 2,5 kg kurczaka
  • warzywa: 3 marchewki, 2 pietruszki, por, cebula, ¼ selera
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz, sól, liście laurowe, 2 gałązki świeżego lubczyku
  • bułka
  • mleko
  • jajko

Sposób przygotowania

1. Wykrój z kurczaka 2 piersi. Pozostałe mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną (koniecznie zimną, inaczej rosół nie będzie klarowny) wodą i zagotuj na średnim ogniu.

Reklama

2. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i zszumuj wywar.

3. Dodaj przyprawy, uchyl przykrywkę i gotuj około 2 godziny.

4. Po tym czasie obierz warzywa, a cebulę opal nad ogniem i włóż do rosołu.

5. Kiedy rosół zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 godziny.

6. Podawaj z pulpecikami i makaronem.

Pulpeciki:

1. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel w maszynce do mielenia.

2. Piersi również zmiel i połącz z bułką, jajkiem, solą, pieprzem i wyrób na gładką i kleistą masę.

3. Uformuj małe pulpeciki.

4. Kulki mięsa włóż 7 minut przed końcem gotowania się rosołu.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje