Rosołek na piersi kurczaka
Rosół najczęściej kojarzy się z rodzinnym, niedzielnym obiadem. Stąd wiadomo, że najlepszy i najsmaczniejszy rosołek to ten domowy, gotowany na wolnym ogniu. Przedstawiamy prosty przepis na tą tradycyjną zupę w wersji nieco odchudzonej.
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz, włóż do garnka, zalej 6-7 szklankami wody. Lekko posól. Doprowadź do wrzenia. Zdejmij szumowinę. Marchewki oczyść, pokrój w kostkę. Pietruszkę obierz, pozostaw w całości. Młody por oczyść i również zostaw w całości. Kawałek selera obierz. Obraną cebulę opal nad ogniem.
2. Przygotowane warzywa wrzuć do wywaru. Dodaj 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela. Gotuj na małym ogniu 45 minut. Usuń warzywa (prócz marchewki), wyjmij mięso. Piersi rozdrobnij.
3. Zupę dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą w płynie. Makaron ugotuj wg przepisu. Rosołek podawaj z makaronem oraz piersią kurczaka. Udekoruj listkami natki.