Rosti ze śledziem
Ziemniaki obierz lub wyszoruj. Nie krój na mniejsze kawałki. Ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.
Składniki na 3-4 porcje:
Placki:
- 60 dag mączystych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- po 2 łyżki masła i oleju
- sól
- pieprz
Śledzie:
- ok. 25 dag śledzi w oleju
- 1 cebula
- 1/2 cytryny
- grubo mielony pieprz
- 1/2 szkl. oleju
- po 2 łyżki śmietany 18% i jogurtu naturalnego
- gałązki koperku
Sposób przygotowania:
1. Śledzie pokrój na kawałki. Cebulę i cytrynę na plasterki. W słoiku ułóż warstwami cebulę, śledzie, cytryny i znów śledzie. Zakończ cebulą. Zalej olejem, zakręć i odstaw na noc do lodówki.
2. Ziemniaki obierz lub wyszoruj. Nie krój na mniejsze kawałki. Ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedź, zostaw do lekkiego ostudzenia i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko i mąkę. Cebulę posiekaj i zmieszaj z ciastem. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Łyżką nakładaj po porcji masy ziemniaczanej. Smaż na rumiano.
3. Placki szybko osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż po parę sztuk na ogrzanym talerzu. Na wierzchu połóż po łyżce śmietany wymieszanej z jogurtem i po małej porcji śledzi, bez cebuli i cytryny. Posyp pieprzem i udekoruj koperkiem.Mocny smak - do wody do gotowania ziemniaków wrzuć kilka ziarenek kminku i całą papryczkę chili. Nabiorą ostrego smaku.