Rosyjskie bułeczki z jabłkiem

Idealne do popołudniowej herbatki.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 40 g cukru
  • Szczypta soli
  • 20 g drożdży
  • 0,25 l ciepłego mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 jabłko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany

Przygotowanie:

Mąkę umieścić w misce, zrobić wgłębienie, wsypać cukier, sól, pokruszone drożdże. Wlać nieco ciepłego mleka, przysypać mąką i odstawić na 20 minut. Dodać pozostałe mleko i masło, wyrobić i odstawić ponownie na 30 minut (w ciepłe miejsce). Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w kostkę.

Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 16 kawałków. Formować okrągłe bułeczki, dodając przy tym pokrojone w kostkę jabłko. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i zostawić na 30 minut , aby podrosły. Bułeczki posmarować żółtkiem zmieszanym ze śmietaną i piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas