Rosyjskie bułeczki z jabłkiem
Idealne do popołudniowej herbatki.
Składniki:
- 500 g mąki
- 40 g cukru
- Szczypta soli
- 20 g drożdży
- 0,25 l ciepłego mleka
- 60 g miękkiego masła
- 1 jabłko
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
Przygotowanie:
Mąkę umieścić w misce, zrobić wgłębienie, wsypać cukier, sól, pokruszone drożdże. Wlać nieco ciepłego mleka, przysypać mąką i odstawić na 20 minut. Dodać pozostałe mleko i masło, wyrobić i odstawić ponownie na 30 minut (w ciepłe miejsce). Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w kostkę.
Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 16 kawałków. Formować okrągłe bułeczki, dodając przy tym pokrojone w kostkę jabłko. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i zostawić na 30 minut , aby podrosły. Bułeczki posmarować żółtkiem zmieszanym ze śmietaną i piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C