Rosyjskie pierogi z mięsem
Pyszne pierogi według tradycyjnego przepisu.

Składniki:
ciasto: - 20 g drożdży, - 2 łyżki cukru, - 2 łyżki letniej wody, - 500 g mąki, - 125 ml mleka sól, - 4 jajka, - 125 g masła oliwa, - 1 ubite jajko farsz: - 500 g mielonego mięsa, - 2 cebule, - 1 łyżka mąki, - 1 pęczek włoszczyzny, szczypta soli, szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Przygotować ciasto: drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie i wyrobić z 1/3 mąki ciasto. Powstałe ciasto posypać mąką i odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu dodać mleko, szczyptę soli, jaja, masło, resztę mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Dodać odrobinę oliwy i wyrobić ciasto, odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia. Następnie uformować z niego wałek i pokroić na równe plastry. Z każdego plastra ugnieść kulkę. Przygotować farsz: mięso obsmażyć na maśle i zmielić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle, dodać mąkę. Zasmażkę rozprowadzić z odrobiną gorącej wody. Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z mięsem. Powstałym farszem nadziewać pierogi, dokładnie skleić brzegi, gotować.