Rosyjskie szaszłyki z sosem pomidorowym
Z grilla.
Składniki na 4 porcje:
- 10 małych cebul
- 6-7 ząbków czosnku
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- łyżeczka suszonego oregano
- pieprz cayenne
- 800 g steku z biodrówki
- pęczek zielonej cebulki
- opakowanie krojonych pomidorów (500 g)
- sól
- po pół pęczka natki pietruszki, koperku, kolendry
- 1 papryka
- 16 małych pomidorów
Przygotowanie:
2 cebule pokroić w kostkę. 2-3 ząbki czosnku drobno posiekać. Listki laurowe pokruszyć, wymieszać z sokiem z cytryny, 4 łyżkami oliwy z oliwek, oregano, trochę pieprzu Cayenne, dodać pokrojoną cebulę i czosnek.
Mięso pokroić w kostkę (3-4 cm), umieścić w misce i zalać marynatą i odstawić na noc pod przykryciem. 3 zielone cebulki i pozostały czosnek drobno pokroić, poddusić na 2 łyżkach oliwy. Dodać krojone pomidory i gotować 4-5 minut. Doprawić solą i pieprzem Cayenne i odstawić.
Pietruszkę, koperek i kolendrę posiekać, około połowę posiekanych ziół wmieszać do ostudzonego sosu pomidorowego.
Pozostałe zioła umieścić w miseczce. Paprykę pokroić w krążki i umieścić w miseczce z zieloną cebulką.
8 cebul obrać i poprzekrawać. Zamarynowane kostki mięsa, nadziewać na szpadki na przemian z cebulą i pomidorami. Opiekać na rozgrzanym grillu ok. 10 minut. Gotowe szaszłyki posypać ziołami, podawać z papryką zieloną cebulką. Podawać z chlebem.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal