Reklama

Reklama

Rosyjskie szaszłyki z sosem pomidorowym

Z grilla.


 Składniki na 4 porcje:

Reklama

  • 10 małych cebul
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz cayenne
  • 800 g steku z biodrówki
  • pęczek zielonej cebulki
  • opakowanie krojonych pomidorów (500 g)
  • sól
  • po pół pęczka natki pietruszki, koperku, kolendry
  • 1 papryka
  • 16 małych pomidorów
 

Przygotowanie:

2 cebule pokroić w kostkę. 2-3 ząbki czosnku drobno posiekać. Listki laurowe pokruszyć, wymieszać z sokiem z cytryny, 4 łyżkami oliwy z oliwek, oregano, trochę pieprzu Cayenne, dodać pokrojoną cebulę i czosnek.

Mięso pokroić w kostkę (3-4 cm), umieścić w misce i zalać marynatą i odstawić na noc pod przykryciem. 3 zielone cebulki i pozostały czosnek drobno pokroić, poddusić na 2 łyżkach oliwy. Dodać krojone pomidory i gotować 4-5 minut. Doprawić solą i pieprzem Cayenne i odstawić.

Pietruszkę, koperek i kolendrę posiekać, około połowę posiekanych ziół wmieszać do ostudzonego sosu pomidorowego.

Pozostałe zioła umieścić w miseczce. Paprykę pokroić w krążki i umieścić w miseczce z zieloną cebulką.

8 cebul obrać i poprzekrawać. Zamarynowane kostki mięsa, nadziewać na szpadki na przemian z cebulą i pomidorami. Opiekać na rozgrzanym grillu ok. 10 minut. Gotowe szaszłyki posypać ziołami, podawać z papryką zieloną cebulką. Podawać z chlebem.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal

Dowiedz się więcej na temat: grill | szaszłyki | sos | Rosyjskie szaszłyki z sosem pomidorowym

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje