Rozgrzewający obiad

Te potrawy najlepiej smakują jesienią!

Papryka faszerowana
Papryka faszerowana123RF/PICSEL

Papryka nadziewana

Sposób przygotowania

1. Papryki umyj, osusz, odkrój czubki, wydrąż, posól. Ugotuj ryż. Zeszklij posiekane drobno cebule. Dodaj mięso mielone, przypraw, smaż, mieszając. 

2. Gdy się zrumieni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy i śmietanę. Wymieszaj z ugotowanym ryżem. Papryki napełnij farszem ryżowym. Przykryj odciętymi wcześniej czubkami. Ułóż w garnku, zalej 2 szklankami wody, obłóż masłem i gotuj pod przykryciem około 40 minut.   

Roladka rybna
Roladka rybna123RF/PICSEL

Roladka rybna z ryżem i szpinakiem

Sposób przygotowania

1. Halibuta i łososia pokrój w plastry. Skrop sokiem z cytryny, oliwą, oprósz solą i pieprzem. Por posiekaj, dodaj śmietanę, musztardę, sól i pieprz. Smaruj filety, ułóż paluszki krabowe, szpinak. Zwiń w ruloniki. 

2. Ponownie owiń szpinakiem i zawiń w halibuta. Zepnij wykałaczkami. Ułóż w garnku, wlej wino i dodaj masło. Duś około 25 minut. Zrumień cebulę, usmaż z kukurydzą, przypraw. Kuskus zalej wrzątkiem, odstaw, wymieszaj z warzywami. Roladki układaj na szpinaku i kaszy z warzywami. Podawaj od razu. 

Klopsiki w pomidorach
Klopsiki w pomidorach123RF/PICSEL

Klopsiki w pomidorach

Sposób przygotowania

1. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę zetrzyj na tarce. Przypraw, zalej wodą. Ugotuj wywar i zmiksuj. Mięso mielone wymieszaj ze startą cebulą i czosnkiem. Dodaj jajko i bułkę. 

2. Uformuj kulki. Ugotuj w wywarze. Dodaj przecier pomidorowy, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną. Piecz 10 minut. 

Tarta z dynią
Tarta z dynią123RF/PICSEL

Zapiekanka z dynią

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj je tak, by powstały grudki. Dodaj żółtka, sól, zagnieć szybko ciasto, schłodź. Rozwałkuj na okrągły placek, włóż do formy, formując boki. 

2. Dynię pokrój, piecz 30 minut w temp. 180°C. Zrumień na maśle cebulę, czosnek, wlej przecier pomidorowy. Przypraw, dodaj dynię, duś kilka minut. 

3. Na cieście ułóż dynię, posiekane pomidory suszone i ser feta. Posyp tymiankiem i parmezanem. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Udekoruj natką.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas