Rozgrzewający obiad
Te potrawy najlepiej smakują jesienią!

Papryka nadziewana
Składniki
- 8 papryk
- sól
- szklanka ryżu
- olej
- 2 cebule
- 40 dag drobiowego mięsa mielonego
- pieprz
- czosnek granulowany
- kmin rzymski
- gałka muszkatołowa
- przyprawa do gyrosa • ostra papryka w proszku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
1. Papryki umyj, osusz, odkrój czubki, wydrąż, posól. Ugotuj ryż. Zeszklij posiekane drobno cebule. Dodaj mięso mielone, przypraw, smaż, mieszając. 2. Gdy się zrumieni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy i śmietanę. Wymieszaj z ugotowanym ryżem. Papryki napełnij farszem ryżowym. Przykryj odciętymi wcześniej czubkami. Ułóż w garnku, zalej 2 szklankami wody, obłóż masłem i gotuj pod przykryciem około 40 minut.

Roladka rybna z ryżem i szpinakiem
Składniki
- 30 dag halibuta
- 30 dag łososia
- 1/2 cytryny
- oliwa
- sól
- pieprz
- por
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 łyżeczki musztardy
- 20 dag paluszków krabowych
- 20 dag liści szpinaku
- 3/4 szklanki białego wina
- łyżka masła
- olej
- cebula
- kukurydza
- kurkuma
- czosnek granulowany
- 1,5 szklanki kaszy
- kuskus
Sposób przygotowania
1. Halibuta i łososia pokrój w plastry. Skrop sokiem z cytryny, oliwą, oprósz solą i pieprzem. Por posiekaj, dodaj śmietanę, musztardę, sól i pieprz. Smaruj filety, ułóż paluszki krabowe, szpinak. Zwiń w ruloniki. 2. Ponownie owiń szpinakiem i zawiń w halibuta. Zepnij wykałaczkami. Ułóż w garnku, wlej wino i dodaj masło. Duś około 25 minut. Zrumień cebulę, usmaż z kukurydzą, przypraw. Kuskus zalej wrzątkiem, odstaw, wymieszaj z warzywami. Roladki układaj na szpinaku i kaszy z warzywami. Podawaj od razu.

Klopsiki w pomidorach
Składniki
- 1,5 marchewki
- pietruszka
- 1/3 selera
- 2 cebule
- olej
- sól
- pieprz
- 4 łyżki tartej bułki
- 70 dag mięsa mielonego
- ząbek czosnku
- jajko
- szklanka przecieru pomidorowego
- łyżka śmietany 30 proc.
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
1. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę zetrzyj na tarce. Przypraw, zalej wodą. Ugotuj wywar i zmiksuj. Mięso mielone wymieszaj ze startą cebulą i czosnkiem. Dodaj jajko i bułkę. 2. Uformuj kulki. Ugotuj w wywarze. Dodaj przecier pomidorowy, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną. Piecz 10 minut.

Zapiekanka z dynią
Składniki
- ciasto
- 2 szklanki mąki
- sól
- pół kostki masła
- 2 żółtka
- farsz
- 50 dag dyni
- łyżka masła
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- oregano
- ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- pomidory suszone
- 15 dag fety
- tymianek
- 2 łyżki startego parmezanu
- natka
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj je tak, by powstały grudki. Dodaj żółtka, sól, zagnieć szybko ciasto, schłodź. Rozwałkuj na okrągły placek, włóż do formy, formując boki. 2. Dynię pokrój, piecz 30 minut w temp. 180°C. Zrumień na maśle cebulę, czosnek, wlej przecier pomidorowy. Przypraw, dodaj dynię, duś kilka minut. 3. Na cieście ułóż dynię, posiekane pomidory suszone i ser feta. Posyp tymiankiem i parmezanem. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Udekoruj natką.