Rozgrzewający strogonow. Jak przygotować to wyjątkowo smaczne danie w domu?

Strogonow to sycące danie jednogarnkowe
Strogonow to sycące danie jednogarnkowe123RF/PICSEL

Historia dania

Lista zakupów do strogonowa

  • 500 g wołowiny - polędwicy, rostbefu lub ligawy
  • 2 niewielkie ogórki kiszone
  • 1 mała biała cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3 pieczarki lub leśne grzyby
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki majeranku, kminku, pieprzu, ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 30%

Domowy strogonow - przepis

  1. Zaczynamy od pokrojenia mięsa na plastry o grubości ok. 1 cm, a następnie kroimy je w podłużne paski i wrzucamy do miski.
  2. Do mięsa dodajemy składniki na marynatę: olej, słodką paprykę, sól, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, kminek, pieprz oraz ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Miskę z zamarynowanym mięsem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Można także przygotować mięso wieczorem i schować na całą noc.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy mięso na deskę i każdy kawałek oprószamy mąką pszenną. Do sporej patelni lub wysokiego garnka wlewamy olej i pozostawiamy do dokładnego nagrzania.
  5. Mięso smażymy na wysokiej mocy palnika przez ok. 5 minut. W tym czasie zdąży się ładnie zarumienić.
  6. W międzyczasie kroimy warzywa: pieczarki w plasterki, cebulę szatkujemy, z papryki i ogórków kiszonych przygotowujemy niewielką kostkę.
  7. Warzywa dodajemy do mięsa i smażymy przez kolejne 5-6 minut. W kolejnym kroku dolewamy wodę razem z koncentratem pomidorowym. Do środka dorzucamy także liść laurowy oraz rozgniecione ziele angielskie.
  8. Zmniejszamy ogień i przykrywamy naczynie pokrywką. Strogonow dusi się przez ok. 60-70 minut, jednak już po upływie 30 minut warto sprawdzić strukturę mięsa.
  9. Do miski przelewamy śmietanę kremówkę i dodajemy odrobinę sosu, by zahartować nabiał. Mieszankę dodajemy do naczynia, dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy.
  10. Gotowe danie podajemy z pieczywem, kaszą, ryżem, kopytkami lub kluskami śląskimi. Świetnie smakuje w towarzystwie ulubionej surówki. Smacznego!
Przepis na szybki gulasz z ziołamiInteria KulinariaInteria Kulinaria