Rozgrzewający strogonow. Jak przygotować to wyjątkowo smaczne danie w domu?

Mięsno-warzywny strogonow to danie pomiędzy zupą a gulaszem. Szykuje się je na wołowinie, doprawionej sporą ilością przypraw. Jej smak dodatkowo podbijają świeże warzywa. Jaka historia kryje się za jego powstaniem i czy jest trudne do przygotowania w domu? Sprawdź teraz.

Strogonow to sycące danie jednogarnkowe
Strogonow to sycące danie jednogarnkowe123RF/PICSEL

Historia dania

Nazwa tego popularnego w Polsce dania pochodzi od żyjącego w XIX wieku rosyjskiego hrabiego - Aleksandra Grigojewicza Stroganowa. Potrawa łączy w sobie kuchnię francuską oraz rosyjską. Do dzisiaj nie do końca wiadomo, kto i w jakich okolicznościach wymyślił strogonowa. Wokół receptury narosło sporo mitów i legend, ale wszystkie łączy jedno, obecność kucharza, Antoine'a Carême, któremu najprawdopodobniej zawdzięczamy jego powstanie.

Jedna z historii opowiada o wielkim zadłużeniu Cara Aleksandra I u rodziny Stroganowów. Na ich cześć władca nakazał kucharzowi przygotować specjalne danie, a następnie nazwał je ich nazwiskiem. Inna mówi o zdradzie narzeczonej Stroganowa. Nie chcąc dawać satysfakcji rywalowi i zabierając mu zaszczyt wzięcia udziału w pojedynku, wyraził swój gniew w kuchni, atakując szablą kawałek polędwicy w kuchni, z której pozostały jedynie paski. Carême przygotował danie, a Strogonow stwierdził, że narzeczoną może mieć inną, a jedzenia nic nie zastąpi.

Lista zakupów do strogonowa

Głównym składnikiem strogonowa jest polędwica wołowa
Głównym składnikiem strogonowa jest polędwica wołowa123RF/PICSEL

Boeuf strogonow tradycyjnie przygotowuje się na dość drogiej polędwicy wołowej. Jeśli nie chcemy zbytnio obciążać portfela, a nadal móc ugotować potrawę w domu, zastąpmy kosztowne mięso nieco tańszą ligawą lub rostbefem. Ważne, by mięso nie posiadało zbyt wielu żyłek. Smak potrawie nadają także ogórki kiszone, pieczarki oraz aromatyczna i nieco słodkawa papryka. To prosty i smaczny sposób na danie jednogarnkowe, które uwolni nas od codziennego stania w kuchni.

Składniki:

  • 500 g wołowiny - polędwicy, rostbefu lub ligawy
  • 2 niewielkie ogórki kiszone
  • 1 mała biała cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3 pieczarki lub leśne grzyby
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Składniki do marynaty:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki majeranku, kminku, pieprzu, ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 30%

Domowy strogonow - przepis

  1. Zaczynamy od pokrojenia mięsa na plastry o grubości ok. 1 cm, a następnie kroimy je w podłużne paski i wrzucamy do miski.
  2. Do mięsa dodajemy składniki na marynatę: olej, słodką paprykę, sól, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, kminek, pieprz oraz ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Miskę z zamarynowanym mięsem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Można także przygotować mięso wieczorem i schować na całą noc.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy mięso na deskę i każdy kawałek oprószamy mąką pszenną. Do sporej patelni lub wysokiego garnka wlewamy olej i pozostawiamy do dokładnego nagrzania.
  5. Mięso smażymy na wysokiej mocy palnika przez ok. 5 minut. W tym czasie zdąży się ładnie zarumienić.
  6. W międzyczasie kroimy warzywa: pieczarki w plasterki, cebulę szatkujemy, z papryki i ogórków kiszonych przygotowujemy niewielką kostkę.
  7. Warzywa dodajemy do mięsa i smażymy przez kolejne 5-6 minut. W kolejnym kroku dolewamy wodę razem z koncentratem pomidorowym. Do środka dorzucamy także liść laurowy oraz rozgniecione ziele angielskie.
  8. Zmniejszamy ogień i przykrywamy naczynie pokrywką. Strogonow dusi się przez ok. 60-70 minut, jednak już po upływie 30 minut warto sprawdzić strukturę mięsa.
  9. Do miski przelewamy śmietanę kremówkę i dodajemy odrobinę sosu, by zahartować nabiał. Mieszankę dodajemy do naczynia, dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy.
  10. Gotowe danie podajemy z pieczywem, kaszą, ryżem, kopytkami lub kluskami śląskimi. Świetnie smakuje w towarzystwie ulubionej surówki. Smacznego!

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas