Rozgrzewający strogonow. Jak przygotować to wyjątkowo smaczne danie w domu?
Mięsno-warzywny strogonow to danie pomiędzy zupą a gulaszem. Szykuje się je na wołowinie, doprawionej sporą ilością przypraw. Jej smak dodatkowo podbijają świeże warzywa. Jaka historia kryje się za jego powstaniem i czy jest trudne do przygotowania w domu? Sprawdź teraz.
Historia dania
Nazwa tego popularnego w Polsce dania pochodzi od żyjącego w XIX wieku rosyjskiego hrabiego - Aleksandra Grigojewicza Stroganowa. Potrawa łączy w sobie kuchnię francuską oraz rosyjską. Do dzisiaj nie do końca wiadomo, kto i w jakich okolicznościach wymyślił strogonowa. Wokół receptury narosło sporo mitów i legend, ale wszystkie łączy jedno, obecność kucharza, Antoine'a Carême, któremu najprawdopodobniej zawdzięczamy jego powstanie.
Jedna z historii opowiada o wielkim zadłużeniu Cara Aleksandra I u rodziny Stroganowów. Na ich cześć władca nakazał kucharzowi przygotować specjalne danie, a następnie nazwał je ich nazwiskiem. Inna mówi o zdradzie narzeczonej Stroganowa. Nie chcąc dawać satysfakcji rywalowi i zabierając mu zaszczyt wzięcia udziału w pojedynku, wyraził swój gniew w kuchni, atakując szablą kawałek polędwicy w kuchni, z której pozostały jedynie paski. Carême przygotował danie, a Strogonow stwierdził, że narzeczoną może mieć inną, a jedzenia nic nie zastąpi.
Sprawdź: Jak zrobić wegański gulasz?
Lista zakupów do strogonowa
Boeuf strogonow tradycyjnie przygotowuje się na dość drogiej polędwicy wołowej. Jeśli nie chcemy zbytnio obciążać portfela, a nadal móc ugotować potrawę w domu, zastąpmy kosztowne mięso nieco tańszą ligawą lub rostbefem. Ważne, by mięso nie posiadało zbyt wielu żyłek. Smak potrawie nadają także ogórki kiszone, pieczarki oraz aromatyczna i nieco słodkawa papryka. To prosty i smaczny sposób na danie jednogarnkowe, które uwolni nas od codziennego stania w kuchni.
Składniki:
- 500 g wołowiny - polędwicy, rostbefu lub ligawy
- 2 niewielkie ogórki kiszone
- 1 mała biała cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 3 pieczarki lub leśne grzyby
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Składniki do marynaty:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki majeranku, kminku, pieprzu, ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki 30%
Domowy strogonow - przepis
- Zaczynamy od pokrojenia mięsa na plastry o grubości ok. 1 cm, a następnie kroimy je w podłużne paski i wrzucamy do miski.
- Do mięsa dodajemy składniki na marynatę: olej, słodką paprykę, sól, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek, kminek, pieprz oraz ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy.
- Miskę z zamarynowanym mięsem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Można także przygotować mięso wieczorem i schować na całą noc.
- Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy mięso na deskę i każdy kawałek oprószamy mąką pszenną. Do sporej patelni lub wysokiego garnka wlewamy olej i pozostawiamy do dokładnego nagrzania.
- Mięso smażymy na wysokiej mocy palnika przez ok. 5 minut. W tym czasie zdąży się ładnie zarumienić.
- W międzyczasie kroimy warzywa: pieczarki w plasterki, cebulę szatkujemy, z papryki i ogórków kiszonych przygotowujemy niewielką kostkę.
- Warzywa dodajemy do mięsa i smażymy przez kolejne 5-6 minut. W kolejnym kroku dolewamy wodę razem z koncentratem pomidorowym. Do środka dorzucamy także liść laurowy oraz rozgniecione ziele angielskie.
- Zmniejszamy ogień i przykrywamy naczynie pokrywką. Strogonow dusi się przez ok. 60-70 minut, jednak już po upływie 30 minut warto sprawdzić strukturę mięsa.
- Do miski przelewamy śmietanę kremówkę i dodajemy odrobinę sosu, by zahartować nabiał. Mieszankę dodajemy do naczynia, dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy.
- Gotowe danie podajemy z pieczywem, kaszą, ryżem, kopytkami lub kluskami śląskimi. Świetnie smakuje w towarzystwie ulubionej surówki. Smacznego!
Sprawdź również: