Rożki gruszkowe z szynką
Pomysł na pyszną przekąskę.
Składniki:
- 4 gruszki
- 8 plastrów szynki szwardzwaldzkiej lub innej
- 15 dag serka śmietankowego
- kilka suszonych śliwek
- 15 dag sera pleśniowego z niebieską pleśnią
- listki rukoli
- sól biały pieprz
Przygotowanie:
1. Gruszki umyj, pokrój w ćwiartki, wykrój pestki. Śliwki umyj, drobno posiekaj, połącz z serkiem, dopraw odrobiną soli i pieprzu, dokładnie wymieszaj. Plastry szynki przekrój wzdłuż.
2. Ułóż gruszki na półmisku. W miejsce wydrążonych pestek małą łyżeczką układaj serek ze śliwką, następnie gruszkę owijaj kawałkami szynki szwardzwaldzkiej. Przekąskę udekoruj listkami rukoli, sałaty lub natką pietruszki.
3. Przekąski możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.