Rożki ziemniaczane

Z ziemniaków z poprzedniego dnia.

Składniki:

Reklama

  • 300 g ziemniaków
  • 60 g masła
  • 125 g + 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 400 g mąki
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 125 g mielonych orzechów laskowych
  • kilka kropel oleju migdałowego
  • 5 łyżek mleka
  • cukier puder
 

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować (najlepsze będą ziemniaki z poprzedniego dnia). Ziemniaki obrać, odważyć 250 g. Masło, 125 g cukru i jajka wyrobić za pomocą robota kuchennego. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Ziemniaki przecisnąć przez praskę i dodać do mąki. Dodać przygotowaną wcześniej masę i wyrobić wszystko ręcznie. Odstawić na 10 minut w chłodne miejsce. Orzechy zmieszać z 3 łyżkami cukru, olejem migdałowym i mlekiem.

Ciasto rozwałkować na krążek o średnicy ok. 40 cm. Posmarować równomiernie pastą orzechową, zostawić wolny brzeg o szerokości 1 cm. Krążek pociąć nożem na trójkątnych 12 kawałków (kroić tak, jak tort). Każdy kawałek zrolować (od strony szerszej) zagiąć rogi. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w temp. 175 st. C przez 25-30 minut. Wyjąć, ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.


Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 1260 kJ/301 kcal


Dowiedz się więcej na temat: Rożki ziemniaczane | ziemniaki | ciastka | orzechy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje