Rozkoszne domowe czekoladki z tahini
Zmysłowa gorzka czekolada, aksamitna pasta tahini i chrupiące masło orzechowe. Trzy intensywne smaki, które zamiast się kłócić, idealnie się komplementują w formie domowych czekoladek. Jedyne, czego ci potrzeba, aby skosztować tej dekadencji, to proste, naturalne składniki i odrobina cierpliwości!

Składniki
- 1 szklanka masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
- 3-4 łyżki tahini (np. marki Jasmeen)
- 1/3 szklanki kakao
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego
- Gruboziarnista sól morska do posypania
- Laska wanilii (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (prócz soli) wymieszaj w dużej misce. Jeśli używasz prawdziwej wanilii, ostrożnie otwórz laskę nożem i połącz jej zawartość z pozostałymi składnikami. Wybraną formę wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Wlej do środka masę, pomagając sobie gumową łopatką. Równomiernie rozprowadź zawartość po całym dnie. Posyp wierzch odrobiną gruboziarnistej soli i umieść formę w zamrażalniku. Po upływie kilku godzin, gdy masa zastygnie, ostrożnie wyjmij czekoladę z formy. Bezpośrednio przed podaniem pokrój blok na małe kawałki. Gotowe!