Rozmaitości w czerwonej papryce

To danie jest tak sycące, że wystarczy za cały obiad – nie będzie trzeba podawać zupy!

Papryki nadziewane
Papryki nadziewane123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odsącz. Pomidor sparz, obierz i pokrój. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidor. Smaż jeszcze minutę, następnie dodaj mięso. Smaż, aż przestanie  być surowe. Dodaj pokrojony drobno boczek, podsmaż.  Następnie zdejmij patelnię z ognia, dodaj ryż, serek,  jajko (surowe) i posiekaną zieleninę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj.

2. Papryki przekrój wzdłuż lub w poprzek. Usuń  pesteczki. Papryki napełnij farszem, posyp serem.

3. Naczynie żaroodporne natłuść, ułóż w nim papryki. Następnie do naczynia wlej 1/3 szklanki wody, całość przykryj folią aluminiową. Piecz w temp. 180 st. C przez pół godziny, po czym zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut.

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas