Różowy chłodnik

Kolor chłodnika zależy przede wszystkim od jego składników. Dzięki burakom zrobimy różowy.

Jest pyszny!
Jest pyszny! 123RF/PICSEL

Obierz buraki, zetrzyj na dużych oczkach i wrzuć do garnka. Zalej wodą, posól i gotuj przez ok. 30 minut. Wymieszaj mąkę w kwaśnej śmietanie i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Potem odstaw garnek i poczekaj, aż wystygnie. Obierz ogórek i rzodkiewki, a dymkę oczyść. Pokrój wszystko drobno i razem z koperkiem dodaj do garnka. Dopraw zupę zalewą z ogórków, solą i pieprzem, ew. cukrem. Zupę podawaj z kawałkiem ugotowanego na twardo jajka. 

Przepis na chłodnik melonowyInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas