Reklama

Reklama

Różowy chłodnik

Kolor chłodnika zależy przede wszystkim od jego składników. Dzięki burakom zrobimy różowy.

Składniki

  • 2 buraki,
  • sól,
  • 500 g kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • ogórek,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 2 dymki l posiekany koperek,
  • zalewa z ogórków konserwowych (wg potrzeby),
  • do smaku: pieprz czarny, cukier,
  • jajka na twardo.

Obierz buraki, zetrzyj na dużych oczkach i wrzuć do garnka. Zalej wodą, posól i gotuj przez ok. 30 minut. Wymieszaj mąkę w kwaśnej śmietanie i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Potem odstaw garnek i poczekaj, aż wystygnie. Obierz ogórek i rzodkiewki, a dymkę oczyść. Pokrój wszystko drobno i razem z koperkiem dodaj do garnka. Dopraw zupę zalewą z ogórków, solą i pieprzem, ew. cukrem. Zupę podawaj z kawałkiem ugotowanego na twardo jajka. 

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: chlodnik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje