Różyczki po bolońsku

Zdrowsza opcja tradycyjnej zapiekanki

Zapiekanka po bolońsku
Zapiekanka po bolońsku123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Kalafior oczyść, umyj , podziel na różyczki i gotuj je 7-8 minut w posolonej wodzie. Wyjmij. Pomidory, sparz, obierz i oczyść. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Marchewki i seler obierz, pokrój w kostkę. 

2. Oliwę rozgrzej, wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij je. Dołóż marchewkę, seler oraz wołowinę. Smaż razem 5 minut. Dodaj wino i pomidory. Sos przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. 

3. Sos duś jeszcze 15 minut. Dodaj różyczki kalafiora. Przełóż do 4 natłuszczonych foremek. Posyp parmezanem. Piecz 30 min w 200 st. Udekoruj, np. bazylią.

Zapiekanka marokańskaInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas