Różyczki po bolońsku
Zdrowsza opcja tradycyjnej zapiekanki

Składniki
- 1 duży kalafior
- 40 dag mielonej wołowiny
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6–8 pomidorów
- 50 ml czerwonego wina
- 4 łyżki oliwy
- suszony majeranek
- oregano i bazylia
- sól, pieprz
- 8 łyżek startego parmezanu
- tłuszcz do foremek
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Kalafior oczyść, umyj , podziel na różyczki i gotuj je 7-8 minut w posolonej wodzie. Wyjmij. Pomidory, sparz, obierz i oczyść. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Marchewki i seler obierz, pokrój w kostkę. 2. Oliwę rozgrzej, wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij je. Dołóż marchewkę, seler oraz wołowinę. Smaż razem 5 minut. Dodaj wino i pomidory. Sos przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. 3. Sos duś jeszcze 15 minut. Dodaj różyczki kalafiora. Przełóż do 4 natłuszczonych foremek. Posyp parmezanem. Piecz 30 min w 200 st. Udekoruj, np. bazylią.