Różyczki po bolońsku
Zdrowsza opcja tradycyjnej zapiekanki
Sposób przygotowania
1. Kalafior oczyść, umyj , podziel na różyczki i gotuj je 7-8 minut w posolonej wodzie. Wyjmij. Pomidory, sparz, obierz i oczyść. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Marchewki i seler obierz, pokrój w kostkę.
2. Oliwę rozgrzej, wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij je. Dołóż marchewkę, seler oraz wołowinę. Smaż razem 5 minut. Dodaj wino i pomidory. Sos przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
3. Sos duś jeszcze 15 minut. Dodaj różyczki kalafiora. Przełóż do 4 natłuszczonych foremek. Posyp parmezanem. Piecz 30 min w 200 st. Udekoruj, np. bazylią.